13.11.2012

Pissikakkajuttuja

Eilen tuli mielenkiintoinen dokumentti vaipoista. En nähnyt sitä kokonaan, ja lopun ajan päälläni kiipeiltiin ja silmiini yritti tunkeutua pieniä sormia ja korviani revittiin. Uskoakseni ohjelmassa kerrottiin mm. mitä kertakäyttövaipoissa on sisällä ja kuinka huimaavaa vauhtia maailman jätevuoret kasvavat.

Iso-Britanniassa oli tehty tutkimus, jossa oli vertailtu kerto- ja kestovaippojen ympäristökuormitusta. Tulokset olivat suurin piirtein fifty-fifty. Ensimmäiset tuottavat jätettä, jälkimmäiset kuluttavat erilaisia luonnonvaroja ja kemikaaleja pesuvaiheessa. Mutta jos kestovaippoja pesee täysinä koneellisina ja kierrättää useammalla lapsella, kestovaippojen ympäristökuormitus väheni 40% lähtötilanteesta.

Ohjelma oli sikäli ansiokas, että siinä esiteltiin vaippa-asian lukuisia puolia (mm. kuivaksi oppiminen, feminismi, ekologisuus) eikä keskitytty syyllistämään ketään. Katsokaa Arenasta tarkemmin: Vaippavuoren varjossa.

5 kommenttia:

 1. Minäkin kuulin tuosta tutkimuksesta. Dokumentti jäi kyllä näkemättä. Meillä kaikesta tiedostamisesta ja tiedottamisesta huolimatta mennään kerttiksillä. Kestoja ollaan kokeiltu esikoisen kanssa, mutta ei sujunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kokeiltiin monia kestoja esikoisen kanssa ja lopulta löytyi hyvä vaippa. Kuopus sai esikoisen vaipat + läjän omia kestoja, ja niitä käytetään ahkerasti. Noin paketti menee kertiksiä kuussa, yö- ja reissukäyttöön. Tuskinpa maailma sillä pelastuu, mutta eipähän tartte ihan niin paljon hilata vaippoja kaupasta ja vastaavasti roskikseen. :)

   Poista
 2. mie saan näppylöitä jo ajatuksesta että pitäs kestoilla.en tiedä mistä taruma on tullut, mutta jotenkin ajatuskin jo niiden rättien hinkkaamisesta ei vaan nappase. kaikki kunnia heille jotka jaksaa sitä tehdä, mutta ei..ei vaan oo miun juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niissä oma työnsä, mutta kumihanskat on keksitty. :) Ei kestoilua voi kyllä vastentahtoisesti tehdä, on se sen verran kakkaista hommaa toisinaan. ;)

   Poista
 3. Minusta tuo on sama asia kuin terveyssiteitä tai tamponeita pestäisiin. Ewww. Mutta kaikki kunnia niille jotka tuohon vaippakuvioon pystyy!

  VastaaPoista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.