12.12.2012

Pulkkakatsaus

Minä kerron pari sanaa pulkista, olenhan pulkkamestari. Noin 20+ iässä kokoonnuttiin vanhan kaveriporukan kanssa kotikaupunkiin viettämään joulua kukin perheensä kanssa. Joulupäivänä kinkusta ja sukuloinnista oltiin saatu tarpeeksi, ja kokoonnuimme myöhään illalla pulkkakisaan paikalliseen laskettelurinteeseen, joka oli surkea laskettelurinne, mutta erinomainen pulkkamäki. Neljä laskijaa ylös, kaksi ensin maaliin tullutta jatkoon, kaksi karsiutui. Näin laskettiin, kunnes voittaja oli selvillä. On todellinen ihme, ettei koskaan katkennut käsiä tai kylkiluita tai tapahtunut vakavampia onnettomuuksia, laskettiin aivan ylhäältä asti.

Koska minulta puuttuu tiettyjä itsesuojeluun tarkoitettuja aivojen osia, olin aina mukana, useimmiten vähintään semifinaalissa - ainoana tyttönä. Kerran minä voitin! Oli oikeasti mahtavaa voittaa, koska pulkilla laskettiin sairaan kovaa ja se oli vaikeaa ja jännittävää. Parasta kuitenkin oli nähdä poikien epäuskoiset ilmeet ja itsetunnon muruset hangella, kun tyttö voitti. Siitä vuodesta ei enää koskaan puhuttu, minä kyllä muistan, kjäh kjäh.
Kuva täältä
No ne pulkat. Stiga tekee hyviä rattikelkkoja, mutta kertokaapa mitä tällä muovikaukalolla tekee? Minä en tiedä. Alamäessä se ei luista. Ohjautuvuus on erittäin heikko. Jos on yhtään irtolunta tiellä / maastossa ja vetää lasta pulkassa, etupää nousee ilmaan ja takapää kyntää lumessa. Hyvä puoli on tietysti se, että lapsi ei pääse tällä liian kovaa mäessä. Huono puoli on taas se, että vilkkaassa pulkkamäessä hänen päälleen ehtii laskea noin kuusi lasta, ennen kuin joku vetää hänet turvaan, alas asti tuolla pulkalla ei pääse. 

Kuva täältä
Vanha kunnon Sarvis. Aika hyvä, aika hyvä. Aikuisenkin alla jämäkkä. Hyvä ohjata. Hieman kiikkerä kisavauhdissa. Oikein hyvä ostos. Metallijalaksilla saa lisää käyttöikää hiekoitetuissa kaupunkiolosuhteissa. Kisassamme ei saanut käyttää metallivahvistettuja pulkkia. Joku tuleva diplomi-insinööri keksi, että siinä saattaa sormet katketa, jos ohjaava käsi jää pulkan alle, ja tällä kertaa insinööriä kuunneltiin.
Kuva täältä
The kisapulkka, Orthex. Vakaa jopa ultrakovissa vauhdeissa, ohjautuu erinomaisesti. Kisapulkkailussa ei jarrutella jaloilla ollenkaan, ohjataan käsillä ja toivotaan parasta, jos vauhdilta ja naamaan tuiskuavalta lumelta muistaa. Ostin meille tänään yhden tämmöisen, jos sitä äitikin taas pulkkamäkeen innostuisi... Touhukas saa laskea Stigallaan, kisapulkka on mulle varattu!

20 kommenttia:

 1. ortexia meilläkin ja hyvin toimii..stiga tosiaan ihan kakka ja maksaa maltaita.

  VastaaPoista
 2. Oijoi. Pääsispä pulkkamäkeen.

  Käytiin vauvauinnissa eilen ja mies sanoi, että jos oltais tultu pulkalla, oltais voitu koko perhe laskea sillä bussipysäkille. Mä olin tylsä ja sanoin, että tuota mutkaista, metallikaiteella varustettua rinnettäkö, meillä olis kaikilla leuka rikki niinkuin miehellä pyöräonnettomuuden jälkeen teini-iässä. Mies sanoi, että hän ohjaisi ja toisin kuin teini-iässä, selvin päin.

  Minä siihen itsekseni, että onneksi ei ollut pulkkaa :D Yksin olisin voinut kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä minäkin suosittelisin koko perheen pulkkailuun jotain turvallisempaa mäkeä. ;) Onhan pulkkailu ihan mahtavaa hommaa, isommassa tai pienemmässäkin mäessä.

   Poista
 3. Oujee! Hyvä meininki. Minäkin olen 20+ laskenut öisessä laskettelurinteessä. Perinteiset pulkat on parhaita. Yhden ihan hassun jutun näin, mutta säästän sen postaukseen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja onnea mestarille. :)

   Poista
  2. Kiitos onnitteluista, se oli yksi elämäni tähtihetkistä! Jään odottelemaan paljastuksia öisestä pulkkamäestä.

   Poista
 4. Vai että pulkkamestari! Hyvä tietää, konsultoin jatkossa sua pulkka-asioissa. ;)
  On se vaan mukava, että lapsi on jo sen ikäinen, että pulkkailu onnistuu eikä tartte puskea rattailla tuolla umpihangessa. VIime talvea EI ole ikävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pulkkailu on pop! Orthexia suosittelen lämpimästi. Jos sitä ei saa metallijalaksilla, niin Sarvis on hyvä. Sarviksessa on itse asiassa ehkä parempi pötköttää, jos pulkkailijan taju alkaa kadota siirtymän aikana. ;)

   Poista
 5. Ja voi että meillä oli hauskaa!!!! Millonka otettas uusinnat?
  Hei eikös myö viime vuonna puhuttu että siitä Stigan p***a pulkasta pitää tehä reklamaatio, ei myö muistettu. Siitä pulkasta ei tuu ku paha mieli :(
  Nähäänkös joulun seutuun Manun mäessä myö, työ ja Millan väki, jos lunta riittää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, rahat pitäs saada takaisin! Vaikka en itse Stigaa meille ostanutkaan.

   Soitellaanpa joulun ajan meiningeistä. Meillä on tätiä ja enoa käymässä, täytyy sumplia missä välissä poistutaan kotoa.

   Hyvää matkaa teille!

   Poista
 6. Tietoa mistä voi nykyään saada tuota legendaarista Sarviksen pulkkaa? Koittanut metsästää moista monesta paikasta. Itsellä penskana ollut tollanen metallijalaksilla ja oli kova peli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei valitettavasti ole tietoa. Näin niitä talvella jossain marketissa, mutta en valitettavasti muista missä. Onnea etsintään!

   Poista
 7. Anonyymi4/3/13 20:52

  Sarviksen pulkka Etolasta
  http://www.etola.net/Tuote/056c6802-7113-4481-bb1b-e36cea64406e/4c91d631-225d-4675-bde9-19b553134dc7

  VastaaPoista
 8. hei pulkkamestari, saako jalaksia sarvikseen ostaa irtona? Vanhat hajosivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijai, pahan pistit! Kiitos edelliselle kommentoijalle, Etolasta saa tosiaan pulkan+jalakset ja löysin myös Tokmannilta jonkun mallin, jota en ole koeajanut.

   Kysäise Etolasta, ehkä siellä tiedetään.

   Poista
 9. Kotimainen pulkka, Hot Toys, saatavilla ainakin Tokmanni-ketjulta. Sitä löytyy jalaksilla ja ilman. Oispa kiva jos pulkkamestari testais. Nykyisin näyttää olevan yleisempi kuin orthex ja sarvis, kun pulkkamäessä tai päiväkodin pihalla katselee lasten omia pulkkia.

  VastaaPoista
 10. Orthex lopettanut Sarvis-ahkion valmistuksen, tarjoavat tilalle huomattavasti heikompaa Orthex-ahkiota. Sain materiaalivirheestä rikkoutuneen Sarviksen tilalle Orthexin mallin ja se oli useita senttejä kiero jo uutena. Lisäksi aikuisen painolla pohja painuu reilusti, Sarviksessa oli kantava keskijalas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä!!! Pitäskö tässä ryhtyä jotain kansalaisadressia keräämään?

   Poista
 11. SARVIS on paras pulkka. Riittävän pitkä aikuisenkin käyttöön. Valitettavasti Sarviksen ostanut Orthex lopetti sen valmistuksen. Missä on kansalaisadressi?

  VastaaPoista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.