5.11.2013

Muista aina liikenteessä (vier. kaistalla jalkakäytävän eteen pysähtyneen kohdalla)

Viikon sisällä on ollut liikenteessä taas muutama pelottava tilanne. Käytiin viikonloppuna fanittamassa livenä Malttia ja Valttia, ja intoudun herrojen esimerkistä liikennevalistukseen.

Kuva täältä
Teidän onneksenne en puhu ylipirteästi tai jäkitä leukaani. 

Nythän on niin, että jos tiellä menee kaksi tai useampi kaista samaan suuntaan, ja auto A pysähtyy suojatien eteen, niin viereisellä kaistalla ajavan auton B on pysähdyttävä auton A viereen. Autosta B voi kurkkaista, tuleeko suojatieltä jalankulkija tahi pyöräilijä. Jos tulee, niin ei kannata heti kiihdyttää matkaan, vaan antaa hänen mennä yli. Hyvin yksinkertainen ja looginen liikennesääntö. Sama vielä virallisena sääntönä:

Jos suojatien eteen on pysähtynyt auto, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, jos välissä ei ole suojakoroketta tai vapaata kaistaa.


Olen asunut Kuopiossa nelisen vuotta. Minua ei haittaa vähemmän trendikkäät vaatteet katukuvassa tai sympaattinen murre, päinvastoin. Mutta jos joku junttiuden muoto saa minut raivostumaan, niin liikennejuntit. Ja niitähän täällä riittää! Ilmeisesti riittävät liikennemäärät ovat ainoa tapa muuttaa liikennekäyttäytymistä, ja se ehto ei täällä tuppukylässä täyty. 

Helsingissä asuessani remonttiavuksi kurvaili isäni. Hän stressasi alkuun, miten hän pärjää pääkaupunkiseudun liikenteessä peräkärrin kanssa. Hyvin pian hän hoksasi, että tilaa saa, kun laittaa vilkun silmään. Kuopiossa kun laittaa vilkun silmään ja yrittää vaihtaa kaistaa, saa todennäköisemmin ruttuja peltiin kuin tilaa. Suojateillä jalankulkijat ovat kuin ilmaa. Touhukkaan kanssa meillä oli kirkkaan oranssit rattaat. Vaikka huomiovärillä varustetuilla rattailla yritti etuilla suojatiellä, niin ei. Autot menee eka. 

En ole tämän huomioni kanssa yksin, paikallinen poliisi kampanjoi suojateiden puolesta kesällä. Olen pitänyt yhden naisen kampanjaa koko täällä asumani ajan ja aiheuttanut lukuisia vaaratilanteita, koska takana ajavat autot eivät ennakoi, että edessä ajava saattaisi pysähtyä suojatien edessä. 

Kuva täältä
Antakaa tietä, jookoskookos? Ja auton ulkopuolella heijastimet heilumaan, uskallan jopa suositella heijastinliivejä lapsille ja lenkkeilijöille, pimeä ja synkkä on marraskuu. Over and out. 

8 kommenttia:

 1. En saanut siitä kokonaista blogipostausta omalle puolelle aikaiseksi niin murisen sitten täällä, aihe kun liippaa senverta läheltä. Helsingissä juu on autojen kesken aika kiva kohteliaisuus mutta sitten jalankulkijat... voi morjens. Jalankulkijat ilmeisesti haluaa kuolla. Muutama päivä sitten ajeltiin Kehä ykköstä Leppävaaran huitamilla. Kehällä painellaan suht kovaa, tuossakin kohdalla oli 70 km:n rajoitus. Siinä tulee semmoinen risteys että liikennevalot autoilijoille löytyy mutta ei suojateitä tms tienylityspaikkaa jalankulkijoille. Niin eikö siellä suht pimeässä juokse yksi tyttö kehää yli bussipysäkille. Vihreät palaa autoilijoille ja tosiaan lasissa oli se 70. Ei ihan hirveän kaukana ollut etten losauttanut tuon tytön yli. Mä aika harvoin saan sellaisia infernaalisia raivareita ratin takana että tekisi mieli mennä perään ja ilmaista toisen liikennekäyttäytymisestä kanta jos toinenkin mutta tuon perään oisin kyllä mennyt jos mulla olisi siinä ollut mahdollisuus kääntyä takaisin. Ihan hullua hommaa! Vähän vastaavia tapahtuu tosi usein mutta ei ihan noin hasardeja ja räikeää sentään. Typerä, typerä tyttö!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui karmistus typerää tyttöä! Varsinkin nyt pimeällä ei näe tiellä säntäileviä vaikka olisi mitkä katuvalot palamassa. Saatikka silloin, kun olettaa, että tiellä ei toikkaroi ketään.

   Jalankulkijoilla taitaa välillä aika epärealistiset odotukset oman näkymisensä ja toisaalta autokuskien jarrutusmatkan suhteen... ./

   Onneksi typerä tyttö ei jäänyt alle!

   Poista
 2. Tää on niin totta! Mitä vähemmän liikennettä, sitä törtömmät kuskit! Mua kyllä risoo myös täällä ruuhka-Suomessa autoilijat, jotka vain kaasuttaa suojatien kohdalla. Ja olen jo nyt ruvennut miettimään lapsen tulevaa koulumatkaa.

  Meidän Etelässä on kaupungissa tosi ahtaat kadut ja ihan kamalasti autoja, mutta siellä se liikenne vasta soljuukin. Autoilijat antavat tietä toinen toisilleen niin sulavasti, että liikenne ei pahemmin jumita ja jalankulkijanakin olen kokenut mahtuvani sekaan, vaikka jalkakäytävät on usein aika onnettomia.

  Mutta hyvä kun pidät asiaa esillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelässä toteutuu tod.näk. juuri tämä, että kun liikennettä on paljon, on ymmärretty että homma sujuu, kun kaikki väistää välillä ja ottaa toiset huomioon. Pöndellä kun ajetaan "Minä menen nyt tästä" -mentaliteetilla, niin kyllähän siinä sattuu ja tapahtuu.

   Minuakin koulumatka arveluttaa kovasti. On tosi monta ylityskohtaa, ja yksi erityisen vaarallinen, missä autot ajaa liian kovaa, ja suojatien kohdalle tulee autot molemmista suunnista mutkasta yllättäen.

   Tragikoomisuuden huipentuma on ylipäätänsä koulujen lähistöllä tapahtuva liikenne. Vanhemmat kaahaa kauheaa vauhtia kouluun ja äkkiä töihin, eikä paljon suojateiden kohdalla muisteta pysähtyä katsomaan, tuleeko joku vai ei. :(

   Poista
 3. Mä olen kampanjoinut yhden naisen voimalla täällä Turun suunnalla, jossa kulttuuri taitaa olla Kuopion kanssa samoilla linjoilla! Jatketaan samaan malliin, muutetaan Turku ja Kuopio :D

  Ps: en ole ennen kuullut Maltista ja Valtista, pitänee tutustua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltti ja Valtti on Pikku Kakkosen shöy. Inhosin niitä alkuun ihan sikana, enkä kyllä erityisesti tykkää vieläkään, mutta tytöt tykkää. Joten ei kannata laittaa odotuksia kovin korkealle! :D

   Jes, muutetaan Turku ja Kuopio! Muistetaan vaan panna omat ja matkustajien vyöt kiinni, muuthan ne aina liikenteessä urpoilee. ;)

   Poista
 4. Täällä Seinäjoki/Ilmajoki -akselilla toi liikennekulttuuri on jotain vielä kauheempaa, kun Kuopiossa - trust me! Joka päivä vannon muuttavani täältä ihan vaan liikenneurpojen takia.. :) Tsemppiä yhden neisen kampanjaan!

  -Miira

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh! Tuntuu, ettei tartte mennä kuin lahden yli Viroon, niin siellä ollaan tässäkin asiassa sivistyneempiä. Voi meitä mänttejä Suomi-urpoja! :(

   Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.