29.4.2013

Pienten ekotekojen haaste

Bleue keräsi omasta arjestaan pieniä ekotekoja, ja haaste kulkeutui Täti-ihmisen listan kautta myös minulle. Moni muukin on ekoiluaan ilahduttavasti avannut, sekä tekojen että ajatusten näkökulmasta. Minut herätti pohtimaan erityisesti Siinan postaus. Vaikka innoissani kompostoin ja askartelen kierrätysmateriaalista lahjapusseja ja vaikka mitä, niin oikeasti mun ja meidän perheen hiilijalanjälki on painava. Asumme omakotitalossa, syömme ihan liikaa lihaa, meillä on auto, jota käytetään lähes päivittäin; kun palaan töihin, lennän vähintään pari kertaa kuukaudessa Helsinkiin ja takaisin töiden vuoksi, minkä lisäksi vähintään kerran vuodessa lennetään jonnekin lomalle. Tätä kaikkea ei taida maito- ja hernekeittopurkkien kierrätys tasata?

Siitäkin huolimatta ekoilen edes pienesti. Palatakseni vielä Siinan pohdintaan, niin minä painotan luomu vs. lähi -akselilla lähituotantoa, eli jos pitää valita paikalliset tomaatit vs. ulkomaiset luomutomaatit, niin paikalliset lähtee mukaan. Mies on meillä ahkera nettikirppareiden seuraaja. Meillä on paljon kierrätyshuonekaluja, jotka on ostettu koska a) ne eivät ole lastulevyä ja b) ne ovat edullisempia. Lisäksi käytetään paljon saatuja tai kirppisvaatteita (erit. lapsilla, myös aikuisilla).

Omalle listalleni päätin kerätä asioita, joissa itselläni on petrattavaa:

  • Ruuan hävikki. Hävikin minimoiminen lähtee suunnittelusta. Syömisen ja sopivien annosten pakastamisen jälkeen ei pitäisi lähteä useampaa litraa tähteitä kompostiin, kuten taas eilen. Höh.
  • Pakastettujen ruokien nopeampi kierrätys. Liian pitkä säilytys pakastimessa ei tee hyvää ruualle eikä sähkönkulutukselle. 
  • Kasvisruokaa haluan syödä useammin. Työpaikkalounaan ei tarvitse miellyttää ketään muita kuin minua, kasvisruokaosasto here I come! 
  • Veden, lämmön ja sähkön kulutuksen tarkkailu ja vähentäminen. Talomme on kaukolämpöverkossa, ja viime talven kulutusta saatiin yllättävästi alaspäin sillä, kun putkimies kävi fiksaamassa rämät termostaatit ja talven mittaan säädettiin lämpöä sopivaksi. Kohonneiden hintojen vuoksi vähennys ei valitettavasti kukkarossa näkynyt. Kesällä täytyy tarkistaa ikkunoiden tiiviys, Touhukkaan huoneessa oli talvella pahimmillaan +16C, kun yöllä kylmä hiipi jostain kolosta sisälle. Hyvin nukutti, vaikka nenä olikin aamulla kylmä! 
  • Yleisen kulutuksen tarkkailu ja vähentäminen. Ostospäiväkirjahaaste toimii omien vaatehankintojen listana. Vaikka huhtikuussa olen taas ostanut mielestäni paljon, on monta vaatetta jäänyt kauppaan, koska en halua ostosta julkisesti tunnustaa. Lahjoiksi hankin usein palveluita tai elämyksiä tavaran sijaan. Kuluttamista voi määrällisesti edelleen vähentää ja laadullisesti parantaa.
Loppuun ekopesu-henkinen vinkki. Parasta olisi tietysti olla ostamatta yhtään mitään, mutta jos haluaa jotain kaunista, niin miksei ostaisi kierrätysmateriaalista tehtyjä juttuja? Mun suosikkiriipus ja -sormus on tehty vanhoista koristeellisista kahvilusikoista. Joulumyyjäisistä hankin kaula- ja rannekorun, jotka on tehty kumista. Ne on mielestäni tosi kauniit ja rock, ja vieläpä paikallista tuotantoa!

Kuva Anja Hult Jewellery
Omia arjen ekotekojaan haastan kertomaan Riikan, Periaatteen Naisen ja Zirkin

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä, tämä onkin oiva pohdittava tämmöiselle megakuluttajalle. ;D

    VastaaPoista
  2. Kiva kiva että postasit itsekin :))! Ja tuo lahjahomma oli hyvä. Toki muutkin, kehuin niitä jo omassa blogissani. Kasvisruokaa pitää itsekin tietoisemmin lisätä ja tsekata se Siinan kalalinkki. Juusto on vaan silleen paha asia, kun se maustaa minun kasvisruuat- ojasta allikkoon! Mutta keksin keskitien ratkaisun: tekee yhdestä lihasta/juustosta useamman ruuan, eli jatkaa runsailla kasviksilla jne.eli ei kuluta niin paljon lihaa? Tätä olenkin tehnyt mutta täysin piheyttäni :D, itse asiassa aika moni rahasäästävä on myös ekoa kun näitä alkaa tuumata!

    VastaaPoista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.