24.8.2013

Perjantai on uusi lauantai

Kahden osittaisen hoitovapaaperjantain vankalla kokemuksella haluan suositella tätä kaikille, kenellä on työ- ja taloustilanteen puolesta mahdollisuus samaan. Rennon leikkimisen tai oleilun sijaan meidän perjantait on menneet osittain kotitöiden merkeissä. Vaikka periaatteessa en haluaisi käyttää perjantaita kokonaan kotitontun hommissa, on käytännössä kiva, kun iso osa pyykkivuoresta on poistunut lauantain tai sunnuntain agendalta.

Torstaiaamuisin tytöt tuntuvat jo ryytyneiltä, olen tyytyväinen, että perjantaina voidaan herätä klo 5:20 ja hiihdellä kotihousuissa aamupäivä. Mikä siinä onkin, että päiväkotiaamuna lapsia täytyy herätellä, mutta vapaapäivänä ei? 

Nauravainen on ollut hoitoviikon päätteksi kotioloissa vapautunut ja iloinen, hekottelee ja touhuilee tyytyväisenä. Kiroileva siili on alistunut kohtaloonsa ja ollut täysin eri tyttö päivähoidossa. Muutama hymykin on nähty ja omahoitajan lähtö töistä kotiin on kirvoittanut itkut. 

Touhukas räyhää perjantaisin viikolla kertyneet ikävät. Täytyy myöntää, että täysin zeniläiseen vastaanottoon en ole kyennyt, vaikka sinänsä käytöksen ymmärrän. 

Nauravaisen puhe on ottanut aimo harppauksen eteenpäin. Erityisen kovassa käytössä ovat "ei tykkää, heippa, pois, myömään (syömään), äitiäitiäiti, iti (isi) ja pupu". Näillä pärjää päiväkodissa jo pitkälle, luulen. 

Pupu onkin jännä juttu. Tähän saakka Nauruski ei ole osoittanut minkäänlaista kiinnostusta unileluja kohtaan (pl. tissi). Kotona on lojunut kaksi pupua sängyssä iät ja ajat, ja nyt päiväkodissa on kolmas. Huomatkaa nerokas strategia: homma ole yhdestä pupusta kiinni. Parissa viikossa pupusta on tullut tavattoman tärkeä: päiväkodissa hän syö ja nukkuu pupun kanssa, ja pupu on kainalossa, kun hän jää aamulla hoitajan syliin (itkemään). Yöllä pupu pitää saada kainaloon. 

Touhukas on ottanut edistysaskeleita englannissa. Toverin synttäreiden kunniaksi oli ilmeisesti laulettu myös enkuksi "Paljon onnea vaan!". Touhukkaan versio kotona kuului "Angry birdsday to you!"

Leppoisaa lauantaita! 


Kuva täältä

20 kommenttia:

 1. Ihania kuulumisia :)! Nuo turvalelut on kyllä hauska juttu miten ne tuo pienille niin paljon lohtua :). Kiva että teilläkin. Nautinnollista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Mua naurattaa, kun pienemmälle piti mun oikein stressin kanssa hankkia unilelu ennen hänen syntymäänsä, ja meni tosiaan yli 1,5 vuotta ennen kuin se päätyi todelliseen lohtukäyttöön. :D

   Poista
 2. 5:20, voi luoja! Mutta hyvä, että hommassa on valoisiakin puolia... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi 5:20 ei tapahdu ihan joka aamu, on ollut muutamia klassisia "vaippa fuskaa" -herätyksiä. Nyt on seuraavaa kokoa olevat yövaipat, eiköhän näillä päästä jo klo 06:een!

   Poista
 3. Kiva että siellä sujuu jo paremmin (ja nyt sille pupulle joku hälytin kaulaan ettei vaan mene hukkaan!!) :) Toi on hyvä systeemi, että hoitaa ikäviä velvollisuuksia perjantaina, niin sit saa olla lopun viikonloppua rauhassa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, tänäänkin ehti puuhailla paljon muuta! :)

   Poista
 4. ihanaa että näet arjessa valosiakin puolia. mie n edes uskalla vielä miettiä töihin paluuta..keväällähän se sekin ois sitten taas esissä. ellen sitten hae opiskelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Töissä on ihan ok olla, en sitä sinänsä harmittele, mutta jos joku arjessa rassaa, niin kiire ja lyhyet illat. Vaikka on inhottavaa jättää lapset itkevänä tarhaan jne., niin pitää niitä kivoja hetkiä keksiä jokaisesta illasta ja päivästä, koska muutenhan tämä elo menisi täysin surkeiluksi! ;)

   Poista
 5. Meillä mennään yhden THE nallukan varassa. Auta armias jos se joskus jää väärään paikkaan...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, onneksi molemmat meidän tytöt on aika joustavia näissä asioissa. :)

   Vanhemmalla on tosin sellainen ärsyttävä taipumus, että noin 10 unilelun joukosta on aina 2, jotka on pop. Auta armias, kun just se norsu tai lammas on hukassa, mikä on sillä hetkellä suosiossa! Varsinkin öisin sattuu välillä niin, ettei se sitten löydy sieltä muun lauman keskeltä. Ja kuka etsii? Äiti tietty.

   Poista
 6. Meillä on pupu + aimo kasa muuta pehmokamaa :) Pupu ja Ikeasta hankittu kultainen noutaja ovat kuitenkin tärkeimmät. Isompikin nukkuu edelleen vastaava kultainen noutaja ja Korkeasaaren leopardi kainalossaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, isommalla on melkoinen lauma unileluja. Pienemmän yksi kolmesta pupusta on Ikean rusakko, joka on mun mielestä tosi hauskan näköinen otus. Se näyttää siltä, kuin lähtisi hetkenä minä hyvänsä loikkimaan karkuun. :)

   Poista
 7. Angry birdsday vaan sitten :D. Varmasti huippu systeemi tuollainen varaslähtö viikonloppuun :). Hienoa, ettei siilikään enää yhtä paljon kiroile :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain itse valita olenko poissa yhden päivän vai teenkö lyhyempää päivää. Perjantai on just hyvä, saa pitkän viikonlopun ja usein silloin on vähän vähemmän pakollisia kuvioita töissä, mistä pitäisi pinnata.

   Poista
 8. Hitsin pimpulat: kuopuksen oikeanhoidonaloitus lähenee -nythän häntä on hoitaneet mummot, että hiukan jänskättää kun loka-marraskuussa se koittaa arki hällekin. Joka aamu saatellaan kyllä sioveljet hoitopaikkaan, ja samaan eteiseen, mutta eri ryhmään tulee kuopuskin jäämään. Jännää.
  Englanninkielen kielikylpypäikkyä tännekin kaipailisin, sellaiseen olisin muksuni tökännyt, jos mahdollisuus olisi ollut.

  No mutta, mukavia kuulumisia. Itse tähtään vaihtelevan 4-5 päivän hoitoviikkoon, nyt on siirtymä ja liian sekavaa. Stressaa, tarvin lukujärjestyksen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä varsinainen kielikylpypäiväkoti ole, mutta laulun verran ovat harjoitelleet. Esikoisen ryhmässä on pari poikaa, joista toinen ei puhu ollenkaan suomea eikä toisenkaan äidinkieli ole suomi, joten jonkinlaista kielikylpyä siellä väkisinkin varmaan tapahtuu, ainakin suomi-venäjä -sektorilla. :)

   Onhan se päiväkodin aloitus iso juttu, tsemppiä sinnekin! :)

   Poista
 9. angry birdsday, voi miten liikkis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Jaksan hämmästellä Angry birds -markkinointia. Ukki on tuonut tytölle yhden t-paidan ja ehkä 3 kertaa on pelattu mun puhelimesta peliä, muuten lintuja on lähinnä bongailtu mainoksista. Niin se vaan on tytölle tuttu brändi, vaikka konkreettisesti linnut eivät arkeemme kuulu. Pelottavaa oikeastaan.

   Poista
 10. Hei, enpä voisi olla enemmän samaa mieltä noiden perjantaiden hyvyydestä! Ne on ihan meidän arjen pelastus ja pikemminkin tässä mietin, miten voin ollenkaan lopettaa osittaista hoitovapaata. :)

  Ja kunpa meilläkin olisi pupu (tai vastaava)! Nyt on nimittäin viimeinkin pakko alkaa jättää tutti pois ja luulen, että asiaa vähän helpottaisi, jos lohtuna olisi unilelu. Vaan kun ei! Lapsella on kyllä paljon pehmoleluja ja pari ihan varta vasten unileluiksi hankitttua, mutta eivät ne tunnu olevan ollenkaan tärkeitä. Eli huutoa on luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, voimia pienelle luopujalle ja isoille kannustajille! Meillä rakkaus pupuun syttyi parissa viikossa, ehkä teilläkin lohduttajaksi voi nousta joku muu?

   Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.