26.8.2013

Ameriikan omenapiiras

Mummon pihalta kerätyn omenapussin äärellä muistui mieleeni mainio resepti. Ennen kuin käyt toimeen, suosittelen riittävän korkean vuoan etsimistä. Ensimmäisellä apple pien kokeilukerralla Jennin keittiössä kävi nimittäin niin, että paiston aikana kiehumaan alkanut täyte valui vuoan reunojen yli uunin pohjalle, ja asuntoon leijaili omalla tavallaan pikantti poltetun sokerin haju. Uunin putsaaminen olikin oma tarinansa.  

Kuva täältä


AINEKSET

Täyte
noin 1 kg omenoita (Granny Smith tai kirpeitä kotimaisia)
1 3/4 dl (hillo)sokeria
1 tl kanelia
maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina

Taikina
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jäävettä

Voiteluun ja pinnalle
kuohukermaa, sokeria

OHJE

1. Tee ensin täyte. Kuori omenat (noin 7 kpl) ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
2. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.
3. Tee sitten taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneenkokoisiksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa.

4. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.

5. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kasta toinen paloista vehnäjauhoihin ja kaaviloi kahden leivinpaperin välissä ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan pohjan sekä reilusti reunat (halkaisija 23-24 cm). Kaaviloi toinen pala piirakan kanneksi.

6. Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voi. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikina kannella ja nipistele reunat kiinni.

7. Voitele pinta kermalla ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla tai leikkaa pintaan höyryaukkoja.

8. Pane piiras 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

9 kommenttia:

  1. Voi veljet, kunnon omenapiirakka! Mäkin tein viime syksynä vastaavan, se on parasta! Nyt odotan, että läheisellä siirtolapuutarhalla alkaa omppujen ylituotanto ja käyn siellä rohmuamassa kassillisen ja sitten täälläkin tuoksuu palanut sokeri! En nimittäin omista kuin yhden matalahkon vuoan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tuosta tuoksusta tykkää, niin uunin pohjaan poltettuna siinä on se kiva puoli, että se tuoksuu tosi pitkään ja voimakkaana!

      Poista
  2. Njammm. Tätä pitääkin kokeilla, kun mekin saadaan ylijäämäomppuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Eikä kannata unohtaa överiannosta jätskiä tai vaniljakastiketta. ;)

      Poista
  3. Kiitos tass reseptistä :)! Oon tehnyt joskus jotain samantapaista, mutta tänä vuonna voisi kokeilla tätä. Kai ne pian alkaa olla onputkib kypsiä. Vielä ovat vähän viittä vaille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just..se oli sitten nakkisormi ja kosketusnäyttö yhteistyössä. :D

      Poista
    2. Onko teillä omia puita? Meillä ei ole, mutta onneksi mummolasta ja naapureilta saa enemmän kuin tarpeeksi.

      Poista
  4. Oumai, miten hyvältä kuulostaa! Taitaa kaikki aineetkin löytyä kaapista ja jos huomenna energiaa riittää, menee tämä kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joko kokeilit? Tämä on hyvää! Taikinakuori ei ole kovin makea, täyte on tosi maukasta ja myös imelää, uunissa sokeri ikään kuin karamellisoituu tai jotain hyvää sille tapahtuu! :D

      Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.