16.3.2013

Vielä kaloista (Buzzador)

Kuva täältä
Buzzailin jo kertaalleen Möllerin Pikkukaloista. Postaus ja linkitys facebookiin toivat muutaman pointin, jotka haluan vielä aiheeseen liittyen jakaa.

 • Omega-3-rasvahapot ovat kiistämättä hyvä juttu, ks. esim. THL:n aiheesta malttamattomille surffailijoille kirjoitettu Q&A.
 • Jos syö riittävästi kalaa (2-3 krt/vko), ylimääräisten omega-3-rasvahappojen nauttiminen voi olla vaarallista lisääntyneen verenvuotoriskin myötä (lähde). Facebookissa tuttu hammaslääkäri kertoi tapauksesta, missä hän sai käyttää kaikki osaamansa keinot ja vähän päälle, että sai viisaudenhampaanpoiston jälkeen verenvuodon tyrehtymään mieshenkilöltä, joka nautti omega-3-rasvahappoja tupla-annoksina.
 • On näkemyksiä ympäristömyrkkypitoisuuksista kalanmaksaöljytuotteissa sekä vakuuttelua siitä, että kaikki on kunnossa ja terveellistä. Kalanmaksaöljy- ja kalaöljytuotteet ovat eri asioita, pikkukalat ovat kalaöljystä valmistettuja. 
 • Mehtäemäntä ja Mamigogo raportoivat lasten keskittymiskyvyn parantumisesta. Mä en sellaista huomannut, en rauhoittumista tai energisempää meininkiä. 
 • Pikkukalat on hyvä ja herkullinen tuote. Kannattaa ennen kauppaan säntäämistä kuitenkin ottaa aikalisä ja selvittää onko niille todellista tarvetta vai ei. Jos lapsi ei syö kalaa tai syö ylipäätänsä huonosti, nämä ovat tarpeellinen ja takuulla maistuva lisä ruokavalioon. 
 • Jos taas kalaa tulee nautittua, kalaöljytuotteille ei ole tarvetta. D-vitamiinia toki kannattaa nappailla siinäkin tapauksessa.
Summa summarum, tämä oli hyvä kokeilu ja tiedän kaksi lasta, joita karkkikalojen loppuminen harmittaa. Nyt tämä mutsi ottaa itseään niskasta kiinni ja huolehtii siitä, että kalaa on tarjolla useammin kuin ennen. Eikös kalapuikotkin ole kalaa? Syksyllä päiväkodista saadaan vetoapua tähän hommaan, hyvä! 

Kiitos keskustelusta Ripu ja Kati sekä hammaslääkäri M!

12 kommenttia:

 1. meillä syödään kalaa kolme-neljä kertaa viikossa. Näin ollen muutin lapsen annostukset yhteen pikkukalaan päivässä ja kalaruoka päivinä ei tipu pikkukaloja enää päälle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan hyvä juttu niin.

   Tuntuu, että nykyään on kaikessa jotain myrkkyä tai lisäainetta tai muuta "väärää". Että onko se nyt vaarallisempaa antaa lapselleen pikkukaloja vai sipsiä ja karkkia, mene ja tiedä...

   Poista
 2. Kohta tulee varmaan turpaan, mutta keskittymiskyvyn paraneminen kuulostaa siltä, että kaloilla on lumevaikutus. Äiteihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D

   Jos nyt joku sanoo, että näin on käynyt, niin mikäs minä olen sanomaan, että niin ei voi olla. Jos taas keskittymiskyvyn paranemista käytetään tuotemarkkinoinnissa, niin en heti keksi miten se olisi voitu todentaa aukottomasti. Meidän 3-vuotias keskittyy esim. äärettömän hyvin Oktonautteihin, mutta surkeasti pukemiseen.

   Lumelääkkeethän on joskus tehokkaampia kuin aidot. ;)

   Poista
  2. Mä oon ehdottomasti lumelääkkeiden fani!

   Tietysti lumevaikutuksella on hankala markkinoida, siitä se on kiusallista.

   Poista
 3. Me ei syödä kalaa kuin hätäsesti kerran viikkoon - ihan vaan siitä syystä ettei täällä saa kaupasta hyvää kalaa, lähinnä sitä ainaista lohta vaan... Että varmaan olisi hyvä noita syöttää lapsille, mutta varmaan hintapolitiikka sanelee tässäkin sitten aika paljon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohta ostin tänään itsekin, mutta usein kyllä mietityttää että miten fressiä kamaa ne oikeasti on. Pakasteseitä paistoin kerman kera uunissa alkuviikosta, se upposi yllättävän hyvin tytöillekin. Seissä ja tonnikalassa taas on eettisen kalastuksen ongelmat jne.

   Ite pitäs pilkille lähtee!:D

   Poista
 4. Tälläkin asialla on monta puolta...
  Meillä ollaan syöty toosi pitkään GNLD ravinnonlisiä, mm. Omega 3 kalaoljy kuoriloita, myös lapset. Isoimmalla tytöllä on diaknosoitu ADHD. Omegoiden vaikutus on ollut silmin nähtävä ja korvin kuultava. Tyttö on itsekin sen huomannut. Tai parhaiten sen on huomannut jos ravinnonlisät on jäänyt ottamatta. :P

  Vanha sanonta: syö särkee, se kasvattaa järkee. Tuskin tuulesta tempaistu. Eipä sitä ole ollut myöskään entisaikaan marinoitua kanaa, jauhenlihaa, makkaraa, eineksiä yms. tarjolla. Kalaa, kalaa, ja vielä kerran kalaahan ne on syöny, mutta ei viljeltyä... Mutta kyllä tulis meidän perheessä nälkäkuolema jos itse pitäis nyt lähtee kalat pyydystämään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka pian vaikutus näkyy, jos omegat jättää ottamatta?

   Poista
  2. Samana päivänä! Ja meillä on näkynyt myös jos on syönyt väriaineita sisältäviä karkkeja.. Onneks tilanne on iän myötä tasaantunut. :)

   Poista
 5. Omega-3 vaikutus veren hyytymiseen on tosiaan ongelma leikkauksissa ja muissa toimenpiteissä. Se tulee esiin jo ihan ohjeenmukaisellakin annostuksella ja kestääkin vielä tosi pitkään. Ennen leikkauksia pitäisi omega-3 : n käyttö lopettaa jo kuukautta ennen. Nykyään omegat kysellään potilaiden esitiedoissa siinä missä verenohennuslääkkeetkin.
  Olen kuullut muuten vanhan tarinan siitä, että eskimot tiesivät pienemmänkin viiltohaavan olevan mahdollisesti hengenvaarallinen. Eskimoilla tulee runsaasta kalaravinnosta niin paljon omegaa, että heillä veri hyytyy keskimääräistä huonommin.

  Meidän naperot kieltäytyivät kaloja syömästä. Maku oli liian voimakas ja kyllä se minunkin suuhun aika kalaiselta maistuu. Toisen valmistajan vastaava tuote taas oli niin voimakkaasti makuaineella maustettu, että 4- ja 2-vuotiaat irvistelivät kirpeälle appelsiinille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin jo ylläolevaan tekstiin kirjoittaa, että jos syö kalaa, niin ei voi tulla övereitä, mutta eskimot taitaa olla poikkeus säännöstä. :D

   Kalojen maku on tosiaan aika raju, tuttifruttimainen ja jälkimakuna lievä kalaisuus. Ymmärrän, jos kaikille ei uppoa.

   Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.