11.10.2012

Ruppeeppa lukemaan

...kuuluu Touhukkaan suusta usein. Synttärikeiju toi meille kaksi Viirua ja Pesosta: Viirun syntymäpäivät ja Viiru kadoksissa (Sven Nordqvist). Kirjoissa seikkailee omalaatuinen Ukko Pesonen ja hänen Viiru-kissansa. Pesonen on erikoislaatuinen ukkeli ja yksinäinenkin hän oli, kunnes Viiru-kissa tuli taloon.

Terve, Viiru vihreitä herneitä, sanoi Pesonen ja ukon sisällä tuntui samalta kuin kesäaamuna kun nostaa rullaverhon ylös ja lämmin auringonvalo virtaa huoneeseen. Nimeni on Pesonen ja tämä on minun keittiöni. Sinä asut nyt täällä, jos tahdot. Haluatko kahvia? (Viiru kadoksissa)


Kirjoissa on potentiaalia säilyä lukemistossa monta vuotta. Kuvitus pursuaa yksityiskohtia, ötököitä ja hupsuja juttuja, joka kerta huomaa jotain uutta. Minä rakastan satujen maailmaa, aikuisena olen lukenut taas ja taas Muumeja, Lindgrenejä ja Harry Pottereita. Sormusten Herraa piti hiljattain lukea kämmenet hiessä aamuneljään, vaikka tiesin hyvin mitä Frodolle käy. Viirussa ja Pesosessa on sävyjä, joita lapsi ei ehkä huomaa: Pesosen yksinäisyyden vuodet ja kyläläisten leimaaminen kylähulluksi. Kuitenkin tarinoissa on lämpöä ja sekopäistä hulluttelua. Näitä äitikin lukee mielellään.

Ihmiset väittivät että Pesonen oli hupsu. Mutta sitä nyt puhutaan kaikenlaista, niin ettei lopultakaan tiedä, mitä ja ketä uskoa. Tosin ukkopaha oli joskus hieman huonomuistinen ja hajamielinen. Aivan samanlainen kuin muut hän ei tosiaan ollut. Kuljeskelikin yksinään ja jutteli kissansa kanssa. No, se nyt ei olisi ollut vaarallista, ellei Kosonen olisi kertonut pitkin kyliä vallan omituista juttua siitä, kuinka Pesonen paistoi kerrospannukakkua. Ja kuinka hän kapusi katolle päästäkseen kauppaan ja kuinka hän oli sitonut ikkunaverhon kissan häntään. Kosonen itse oli nähnyt omin silmin kaiken, niin totta se oli. Jos käyttäytyy kuten Pesonen, on varmasti hupsu, vai mitä! (Viirun syntymäpäivät)


Kuva täältä
Henkilökohtaista kehitystä varten olin lainannut kirjastosta pari kirjaa: 
- Kokousten seitsemän kuolemansyntiä: paranna palavereitasi (Koski, Reetta)
- Fasilitointi luo uutta: menesty ryhmän vetäjänä (Kantojärvi, Piritta)
Uusin lainat noin kuusi kertaa. En koskaan avannutkaan kirjoja, varmaan ovat tosi hyödyllisiä opuksia. Lukupiiri jatkaa lastenkirjallisuuden ja blogien parissa, ja palaa aikuisten hyllylle joskus vuoden 2016 tienoilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.