29.12.2014

Frozen - myöhäisherännäisen analyysi

Disneyn animaatioelokuva Frozen - Huurteinen seikkailu ilmestyi noin vuosi sitten, 2013 lopulla. Elokuva on kerännyt valtavasti kehuja, Oscar- ja muita pystejä sekä Disneyn kassaan yli miljardi taalaa tuloja. Vuonna 2014 elokuva sai kyseenalaisen kunnian olla vuoden toiseksi ladatuin leffa laittomien latausten kategoriassa.

Emme käyneet elokuvissa katsomassa Frozenia. Minua ärsytti massiiviset markkinointitoimet, ja epäilin että kovat äänet ja 3D-seikkailumeininki olisivat liikaa esikoiselle. Hieman myöhemmin kävin toki tarjoilemassa pelkoa ja suurta surua vanhempien menettämisestä Minisankarit-elokuvan parissa, ja nähtyäni Frozenin kotioloissa olin tyytyväinen päätökseeni. Leffateatterissa kokemus olisi todella ollut liian pelottava.

Kuva täältä
Frozen dvd tuli meille jouluna, ja sitä on katsottu ahkerasti, mielellään kerran päivässä, jos mahdollista. Leffassa on paljon hyvää: upeita maisemia, hauskoja hahmoja ja monikerroksinen tarina. Leffan tekeminen maksoi 150 miljonaa dollaria, johan Walt olisi pyörähtänyt haudassaan, jos leffasta olisi tullut keskinkertainen.

Päähenkilöt ovat sisarukset Elsa ja Anna. Elsalla on taikavoimia: hän voi jäädyttää mitä vain ja vahingossa tulee jäätäneeksi siskoaan. Tämän välikohtauksen seurauksena Elsa eristäytyy siskostaan, jotta hän oppisi hallitsemaan voimiaan eikä satuttaisi siskoaan enempää. Pelko ja viha saavat Elsan jääpuikot lentelemään hallitsemattomasti, ja eräiden käänteiden jälkeen onkin jääkausi ovella ja lumihirviöt loihdittuna. Sitten tapahtuu paljon asioita, joiden päätteeksi pahat saavat palkkansa ja hyvät myös.

Kuva täältä
Kotisohvalla jättimäinen lumihirviö ja muutamat muut kohdat eivät olleet kauhistuttavia. 5-vuotias ei ole kehitellyt leffasta painajaisia ja melkein 3-vuotiaskin katselee elokuvaa sujuvasti. Eri ikäiset näkevät elokuvasta epäilemättä erilaisia asioita, esimerkiksi vallankumouskeinottelut ja rakkaustarinat jäävät pienemmiltä rekisteröimättä. Molemmat tytöt ovat lumoutuneita elokuvasta, he lauleskelevat lauluja ja leikkivät Elsaa ja Annaa.

Ärsyttävää elokuvassa on muutamat laulut, vedetään niin kovaa ja korkealta, että korviin sattuu. Naispuolisten hahmojen lautasen kokoiset silmät ja Barbie-mallinen vartalo tökkivät periaatteesta. Disney ja moni muu on tehnyt ja tekee edelleen Frozen-oheistuotteilla ja -tapahtumilla hyvää bisnestä. Mekot, nuket, lakanat, kirjat ja Disney On Ice levittävät brändin ilosanomaa.

Frozen on joka tapauksessa must see -elokuva, jota meillä tullaan katsomaan vielä kerran jos sadannenkin.

9 kommenttia:

 1. Mä revittelen noita Frozen-lauluja välillä kotioloissa (ja esikoinen on ihan että vau äiti miten sä osaat - siis ihan oikeasti, ei sarkasmia!) ja olen alkanut tykätä tästä nyt kun se on katsottu noin 94 kertaa. Käytiin taannoin katsomassa se Helinä-keiju jne ja mua alkoi siinä tökkimään tosi pahasti se keijujen vartalonmalli, just nää isot animesilmät ja isot bootyt ja olemattomat vyötäröt. Okei, Prinsessa Ruusunenkin oli jo 50-luvulla anorektinen ja whatnot, mutta pakkoko se on aina vetää niin överiksi! Kyllä ne lapset tykkää leffasta vaikka saisivatkin vähän normaalimman mallin naisvartalosta, prkl.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli jostain syystä tuplana sun kommentti, poistin toisen, ei muuta sensuuria. :)

   Mitäs pojat on leffasta mieltä? Ilmeisesti tykkäävät. Itse katson sitä tyttösilmin, mutta onhan siinä miehet ja porotkin isossa roolissa eikä se sinänsä tyttöjen leffa missään tapauksessa ole.

   Miehillä vastaavasti on järjettömän isot leukaperät Disneyn leffoissa, ainakin jos ne on hottiksia. Jonkunlaista normalisointia sopisi harrastaa molempien sukupuolien kuvauksissa.

   Let it go, let it go... Cold never bothered me anyway! ;)

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Vihaan (ainakin melkein) prinsessoja, mutta tykkäsin tuosta leffasta. Käydään 1-2kertaa vuodessa leffassa ja tuon kävin katsomassa esikoisen (silloin 4v) ja pikkusiskoni kanssa. Minusta se oli hauska ja ihan kiva muutenkin. Ja vaikutti esikoinenkin pitävän. :) Nyt olin luvannut siskolle että mennään taas leffaan kun tulee nyt lomilla. Olin ajatellut helinäkeiju-leffaa, edelliset meillä on dvd:nä ja yksi katsottu leffateatterissa, mutta se näyyttää tällä kertaa olevan k7, että ehkä sitten jää väliin tältä erää. :/ Mennään siis ennemmin vaikka hoploppiin ja katsotaan kotona pukin tuomia dvd-ohjelmia. Toisaalta se pukin tuoma Jake-merirosvo-dvd on ollut ihan huippu suosittu meillä nyt näinä päivinä. :D (Esikoinen tykkää kun ei tarvitse lainata ja palauttaa kirjaston dvd:tä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me katsottiin Netflixistä Helinä-keiju ja siipien salaisuus, minusta se oli ihan kiva eikä liian jännä. Uuden Helinä-leffan K7 saa meidätkin pysymään kotona, katsellaan sitten kotona, kun se tulee dvd:lle. Vuodenvaihteen jälkeen tulee leffaan Paddington, ajattelin että siinä on varmaan sopiva leffareissun kohde. :)

   Jake-merirosvosta en ole kuullutkaan, täytyypä ottaa seurantaan, jos tulee jossain vastaan!

   Poista
 4. Meillä yhä suosittu ja joulupukki toikin toivottua Frozen merchandisea. Mua ahdisti alkuun susijahdit mutta koska lapsia ei, niin Frozen on ollut vuoden ykkösviihdyttäjä eikä loppua näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä kumma juttu, miten tuossa leffassa moni kohta menee ihan huomaamatta, kun jossain muussa yhteydessä tosiaan susijahti ja miekalla uhkailu saisi itkut silmään. Musta tuntuu, että omat tytöt ei ole kunnolla tajunneet, että alussa vanhemmat kuolee. En ole halunnut sitä itsekään erityisesti korostaa, jutellaan sitten joskus.

   Voi teidän onnen tyttöjä, kun saivat Frozen-kamaa! :) Luulen, että meillä alkaa nyt tavaroiden kärttäminen uudella vaihteella.

   Poista
 5. Meillä 5v Pienemmän suosikkeja tää Frozen, samaten kuin Urhea ja molemmille pojille uppoaa edelleen hyvin äidin suosikki Tuhkimo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, Tuhkimo! Sen voisikin lainata vähintään kirjastosta tai hankkia jopa omaksi.

   Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.