20.12.2014

Oma talous seurantaan, kokeilussa Toshl

Luettuani kirjan Erilainen ote omaan talouteen - vapaus, onni ja hyvä elämä (lisää täällä) innostuin seuraamaan omaa talouttani. Pidän siis tarkemmin silmällä, mihin rahani menevät. Vaikka siirrän joka kuukausi tietyn summan sivuun, tilille jäävä raha hupenee reippaasti niin, että loppukuusta pitää usein siirtää sivusta rahaa takaisin käyttötilille.

Omaa rahankulutustaan voi seurata ruutuvihon ja kynän kanssa tai vaikkapa Marttaliiton excel-pohjalla. Seurantaan yksinkertaisesti kirjataan kaikki tulot ja menot. Erilaisia tulolähteitä on yleensä rajallinen määrä, menoja taas on joka lähtöön. Menot kannattaa kategorisoida: ripsiväri, kampaajakäynti ja naamarasva kirjataan kauneus-otsikon alle. Näin saa paremman kokonaiskuvan kuin silppurivejä tuijottamalla.

Osuuspankin Pivo-sovellus on ollut esillä monessa blogissa hiljattain. Sovellusta voi käyttää myös pankkitilin saldon seurantaan ja saada halvennusta erilaisista tuotteista tai palveluista. En ole käyttänyt Pivoa, koska en ole kyseisen pankin asiakas. Ymmärtääkseni Pivo sijoittaa vaikkapa Prisma-käynnin ruokaostoksiin, vaikka ostaisi samalla reissulla sukset ja telkkarin. Korjatkaa toki, jos olen väärässä. Talouden seurannassa Pivo saattaa siis olla hieman harhaanjohtava, kuitenkin parempi kuin ei mitään.

Minä käytän seurantaan Toshl-sovellusta. Haulla personal budgeting tai finance tool löytää ilmaisia ja maksullisia sovelluksia omaan luuriin tai läppäriin. Toshlia voi käyttää myös selaimella. Sovelluksesta on maksullinen ja maksuton versio. Päätin ottaa muutamaksi kuukaudeksi maksullisen version, se on jonkun verran monipuolisempi kuin ilmaisversio. Puhelimeen on kätevää näpytellä kuluja sitä mukaa, kun niitä maksaa. Illalla klo 18:00 puhelin kilahtaa ja kysyy "Onko päivän kulut syötetty?"

Kuva toshl.com
Minulla on käytössä mm. seuraavat menojen tagit eli kategoriat: asuntolaina, lapset, kauneus, ruoka, kodin tarpeisto, ravintola (sis. työpaikkalounaat), viihde, muut kulut, vaatteet ja sijoitus. Toshlilla voi tehdä myös budjetteja tageille. Ensi vuodelle aion tehdä ainakin vaatebudjetin. Toshlissa on mahdollista seurata useamman eri tilin kuluja. Jos perheessä on yhteinen taloustili, sen menoja voi seurata erikseen. 

Kuva: toshl.com
Aloitin seurannan marraskuun loppupuolella. Joulukuu on järkyttävä menokuu: pikkujoulureissujen ja -juhlinnan lisäksi tulee käytettyä pitkä penni ylimääräistä lahjoihin ja ruokaan. Mukavasta veronpalautuksesta ei jää jälkipolville paljon muisteltavaa. Poikkeusmenoista huolimatta päätin, että harjoittelen rutiinia ja kerään dataa.

Tavoitteenani on seurata tuloja ja menoja noin 3-4 kuukautta ja vähitellen ymmärtää paremmin, minne rahani päätyvät. Minulla ei ole selkeää käsitystä siitä, paljonko rahaa menee kuussa vaikkapa ruokaan. Asuntolaina pysyy yhtenä suurimmista kulueristä, sitä seuraavia siivuja voikin katsella tarkemmin: löytyykö sieltä osa-alueita, missä voisi tehdä muutoksia? 

Onko sinulla kokemuksia oman talouden seurannasta? Uuden vuoden aloitukseen kuuluu usein uusi alku kuntoilussa ja elämäntavoissa, voisiko oman talouden seurannassa olla aihetta ryhtiliikkeeseen?

7 kommenttia:

 1. Joo, joku tällainen munkin pitää tehdä. Seurailla vähän ja tehdä korjausliikkeitä. Hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kumma homma, miten kaikki rahat aina tuntuu vaan menevän, oli tulotaso mikä tahansa. Luulen, että tällä seurannalla saa kulutusta ohjattua johonkin oikeampaan suuntaan.

   Poista
 2. Mua periaatteessa kiinnostaisi tuollainen seuranta, mutta toistaiseksi olen ollut aika laiska. Vaatebudjetti mulla on, ja sitä seuraan sentin tarkkuudella :) Ruokajuttuja ja muita en vaan ole jaksanut, vaikka nyt sekin alkaisi olla aika helppoa, kun lähes kaikki ruokaostokset tehdään Kauppakassista. Lasten vaatteisiin menevä summa olisi mielenkiintoista selvittää (se on varmaan järkyttävän paljon, kasvavat niin nopeasti vielä, pirulaiset).

  Niin. Siis. Joo. Katsotaan. En lupaa mitään, mutta ehkä otan tämän taas harkintaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän iisiä seuranta on, kun on hetken miettinyt tageja. Aika aikaansa kutakin, ei kaikkiin hössötyksiin voi lähteä mukaan. :D

   Poista
 3. Minä olen pitänyt vaatebudjettia ja seurannut Toshl avulla menoja tämän syksyn aikana. Tagit olivat aluksi epämääräisen yksityiskohtaisia, mutta vaatteet, ruoka, asuminen, vakuutukset, lapset, harrastukset, matkat ja viihde (lehdet, kirjat, puhelin, leffat, teatterit) riittävät minulle. Menoja olen seurannut muuten ainakin kaksi vuotta ja kyllä pelkkä seuranta aiheuttaa pientä ryhtiliikettä joulunkin tietämillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pitkälle samat tagit on mullakin käytössä. Oletpa jaksanut ahkerasti seurata menoja! Saa nähdä miten pitkään mulla riittää intoa, on nimittäin jonkun verran kokemusta näistä suurella vimmalla aloitetuista projekteista, jotka hyytyy ja kuolee hiljaa pois 1-2 kk päästä.

   Poista
 4. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 3000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
  takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
  Jumala siunatkoon teitä.

  VastaaPoista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.