27.6.2014

Haastattelussa Beditin Lotta

Moni tässä elämänvaiheessa oleva nainen tuntuu pohtivan klassista "Mikä minusta tulee isona?" -kysymystä. Yrittäjyys on yksi vaihtoeho, johon liittyy paljon luovuutta, intoa ja tekemisen meininkiä, toisaalta myös riskiä, paineita ja yksin puurtamista. Kysyin Bedit-yrityksen perustajalta Lotta Liljalta hänen kokemuksistaan yrittäjyydestä.

Tämä on Tuumat&Tuokiot –blogin ensimmäinen perheen ulkopuolisen henkilön haastattelu. Minua vähän jännittää, jännittääkö sinua?

Kyllä vain. En ole kovin kokenut haastateltava ja blogeissa tämä on ensimmäinen kerta minullakin.

Me tunnetaan opiskeluajoilta. Pikaisen facebook-kuvakatsauksen perusteella näyttää, että kaunis, leveä hymysi ei ole hyytynyt. Näytät oikein hyvältä, kiitos kun suostuit haastatteluun!

Voi kiitos (ja hymiö!)


Tajusin pitkiä piuhoja pitkin, että sinä Lotta pyörität Beditiä, joka valmistaa nerokkaita päiväpeittoja. Mielestäni keksinnöt, jotka ratkaisevat arkisia ongelmia (sekasotkun vähentäminen) arkisia asioita yhdistelmällä (vetoketju, kangas) ovat parhaita. Miten keksit vetskaripäiväpeiton?

Taustalla on laiskan äidin innovaatio. Perheessämme on päivästä riippuen 3-5 lasta ja jatkuva petaamisesta naputtaminen alkoi väsyttää kaikkia. Olen harrastanut käsitöitä ja ajattelin kokeilla, onnistuisinko ompelemaan helposti pedattavat peitot vieraileville kaksostytöille. Ei niistä täydelliset tullut, mutta idea vaikutti hyvältä. Olin silloin äitiyslomalla ja annoin itselleni 6 kk aikaa haudutella liikeideaa.

Ymmärsin, että olet ollut yrittäjänä pari vuotta. Miten päädyit yrittäjäksi?

Olen ollut ikäselleni naiselle tyypillisesti määräaikaisissa tehtävissä pätkän siellä, toisen täällä. Sinänsä työtehtävät ovat aina olleet kiinnostavia ja omaa alaani (yritysten ympäristöjohtamista), mutta minussa oli vahva halu kokeilla yrittäjyyttä. Mietin pitkään liikeideaa omalta alaltani, mutta en oikein keksinyt sopivaa. Kun sain idean Zipit-peitoista, puntaroin jonkin aikaa voinko hypätä niin erilaiselle alalle, mutta totesin, että itsehän sen päätän. Toki se vaati myös mieheni myötämielisen suhtautumisen asiaan. Hän tajusi ehkä alussa paremmin, mikä kaikkea yrittäjyys vaatii kuin itse, vaikka vanhempanikin ovat olleet yrittäjiä.

Beditin vetskaripäiväpeittoja osattaisiin varmasti ommella Vinku-Intiassa. Miksi päiväpeitot ommellaan Suomessa? Eikö se ole kamalan kallista ja hankalaa?

Minulla kävi uskomattoman hyvä tuuri, kun löysin heti alussa pienen ompelimon, jonka perustajat ovat tottuneet teolliseen alihankintatyöhön. Heidän kanssaan yhteistyö on helppoa ja saan myös kallisarvoista käytännön näkökulmaa suunnitelmiin. Varmaankin peiton valmistus kaukomailla olisi halvempaa, mutta joustavuus ja laadunvarmistus kärsisivät olennaisesti. Ja se ei enää olisikaan niin halpaa.

Kuva: Bedit
Bedit tekee yhteistyötä Vallilan kanssa. Voitko paljastaa onko muita yhteistyökuvioita viritteillä?

Pidän silmät ja korvat auki, mutta mitään konkreettista ei ole kerrottavana tässä vaiheessa.

Kirjallisuudessa ja mediassa puhutaan tällä hetkellä paljon innostuneisuuden ja onnellisuuden merkityksestä työssä. Millaisella fiiliksellä Lotta starttaa uuden viikon Beditissä asteikolla 1 – 10 (1 = Äh, taidan pitää saikkupäivän! 10 = This girl is on fire!)

Heh, olemme lähdössä piiitkästä aikaa perhelomalle huomenna, joten täysi 10! Työtyytyväisyyteni on ollut korkealla koko yrittäjyyteni ajan eikä työ tunnu raskaalta. Toki joskus väsyttää ja on rasittavia rutiinihommia, mutta joka päivä on kiva tehdä töitä. Esim. työtuntien laskeminen on loppunut kauan sitten. Jos vielä saisin työkaverin, niin aina vain paranisi.

Onko sinulla mentori tai joku muu tsemppari? Millaista tukea saat?

Olen ottanut kaiken mahdollisen irti julkisista tahoista, jotka tarjoavat sparrausta ja neuvontaa. Pohjois-Karjalassa käynnistyi sopivasti yrittäjyyteni kanssa samaan aikaan VoimaNainen 2020 -hanke (Uusyrityskeskuksessa) ja sen kautta olen saanut sekä mentorin että arvokasta vertaistukea. Lisäksi osallistun KasvuOpen -ohjelmaan, joka jatkuu syksyllä kansallisella tasolla.

Kuva: Bedit
Mikä on parasta yrittäjänä toimimisessa?

Mielikuvituksettomasti: vapaus ja vastuu

Entäs se toinen puoli: mikä on pahinta, ärsyttävintä tai pelottavinta yrittäjän elämässä?

Kyllähän se taloudellinen epävarmuus on. Kun kuukausipalkkaa ei ole, vaan tulotaso riippuu täysin myynnistä.

Millaisen neuvon antaisit yrittäjyyttä harkitsevalle?

Valmistaudu hyvin ja uskalla. Suosittelen kokeilemaan! Jos tulee takkiin, niin sen voi ottaa oppimiskokemuksena (ja opintolainana.. ;) ) ja jos onnistuu, niin sehän on mahtavaa!

Olet ehkä joskus kuullut ruuhkavuosista. Miten Lotan työ- ja perheasiat pysyvät balanssissa?

Heh, todellakin! Kyllähän tämä yrittäjyys on mukana koko ajan ja työasiat saattavat pyöriä mielessä vaikka koko viikonlopun. Toisaalta, jos lapsella on neuvola tai itsellä kampaaja, ei tarvitse selitellä kenellekään, missä aikaansa kuluttaa. Se on huippua. Olen esim. tehnyt vaateostoksia tiistaiaamupäivisin - saa taatusti rauhassa kiertää kaupoissa.

Perhe ja lapset myös tasapainottavat. Olisin varmaan aivan työnarkomaani, jos ei olisi lapsia, jotka vaativat huomiota iltaisin.

Kuka teidän perheestä oli viimeksi jäähypenkillä ja miksi?

Meillä hakattiin jonkin aikaa päätä seinään viisivuotiaan käytösongelmien kanssa, kunnes keksittiin siirtyä rankaisemisesta palkitsemiseen. Jokaisesta hyvästä päivästä (=ei liikaa törttöilyjä) tulee piste, ja kun pisteitä on kymmenen, tehdään koko perhe yhdessä jotain kivaa. Viime viikolla esim. käytiin keilaamassa. Tämä on toiminut uskomattoman hyvin ja jäähypenkki on pysynyt tyhjänä.

Vetskaripäiväpeitto on nerokas keksintö. Jaa joku muu lapsiperheen arkea helpottava niksi!

Meillä tosiaankin on perheessä äiti, joka ei erityisemmin nauti kodin hengettären tehtävistä. Niinpä lapset ovat pienestä asti osallistuneet kotitöihin. Se kantaa hedelmää. Nyt jopa 3-vuotias pakkasi aivan itse matkalaukkunsa tulevaa lomaa ajatellen. Olen tietämättäni noudattanut Montessori-pedagogiikkaa ;)

Mikä on sun suosikkikesäherkku? Voit myös kertoa top-5:n, itse en osaa laittaa jätski-mansikat-herneet-kylmä valkoviini -listaa järjestykseen...

Grilliruoka! - halloum, kasvikset, broileri. Ja sitten mansikat ja jätski. Namps!

Kiitos haastattelusta ja oikein hyvää kesää! Toivottavasti ehdit myös lomailla ja nauttia kesästä!

Kiitos ja hyvää kesää sinulle Jenni ja kaikille lukijoille!6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin munkin mielestä! Mietin, että pitäisikö jatkaa naisyrittäjä-teemalla. Tuli mieleen yksi vaatekauppias... ;)

   Poista
 2. Hauska idea Jenni ja kiva haastattelu :)!

  VastaaPoista
 3. Hei, tämähän oli mainio! Kiitos Jenni ja Lotta! :)

  VastaaPoista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.