4.1.2015

Nenäkannu, ystäväni

Joululomalla viestittelin erään poskiontelotulehduspotilaan kanssa, jolle mainostin nenäkannua. Nyt kun influenssakausi ja muut räkätaudit ovat hyvässä vauhdissa, kannattaa nenäkannuun tutustua, jos se ei ole jo ystäväsi.

Minulla on taipumus kehittää poskiontelontulehdus lähes poikkeuksetta jokaisen räkätaudin jälkeen.  Poskiontelontulehduksessa olo voi olla todella kurja: päänsärkyä, tukkoisuutta ja kuumetta. Olen syönyt tulehdukseen 20+ antibiottikuuria erityisesti lukio- ja opiskeluaikoina. Viimeiseen 10 vuoteen en ole enää poskiontelontulehdukseen kuuria hakenut. Oloani on helpottanut nenähuuhtelu, ja tulehdus on lopulta hävinnyt omia aikojaan. Antibioottikuurien skippaaminen on jonkinlainen rahansäästö, huomattavasti tärkeämpänä näen elimistön oman bakteerikannan säilymisen paremmassa iskussa, kun antibiootteja ei tarvitse popsia montaa kertaa vuodessa.

Jokainen uidessa vettä nenään imaissut lähtökohtaisesti kysyy, miksi ihmeessä vettä pitäisi vapaaehtoisesti kaataa nenään? Nenäkannulla huuhtelu ei ole ollenkaan epämiellyttävää (paitsi jos samaan aikaan hengittää nenän kautta). Nenäkannuun laitetaan kädenlämpöistä vettä ja teelusikallinen hienoa merisuolaa. Huuhtelussa otetaan pieni etukeno, lievä taivutus lantiosta eteenpäin. Vettä kaadetaan toiseen sieraimeen (ja muistetaan hengittää suun kautta), vesi sekä nenästä irtoavat asiat valuvat toisesta sieraimesta ulos. Ensimmäinen ja toinen kerta voi tuntua oudolta, mutta kun hommasta saa kiinni, se sujuu yhtä helposti kuin hampaiden harjaus.

Kuva täältä
Kannu maksaa noin kympin. En näe miten sen voisi saada aikuisen käytössä rikki tai kulumaan, omani ollut käytössä kymmenisen vuotta. Käytän kannua päivittäin keväisin, kun siite- ja katupölyaika on pahimmillaan.

Jos nenä on oikein tukossa ja poskiontelot turvoksissa, laitan tyhjään pulloon niin kuumaa vettä kuin hanasta lähtee, ja haudon sillä poskia ennen huuhtelua. Se auttaa oloa ja saa nenästä matskut liikkeelle. Lämpöhoito saattaa edistää bakteerien kasvua, kokeile omalla riskillä.

Loppuun diclaimer: poskiontelo- ja flunssapotilaan kannattaa ehdottomasti hakeutua lääkäriin, jos olo käy tukalaksi ja tilanne pitkittyy. Kirjoitan omista kokemuksistani ilman minkäänlaista hoitoalan pätevyyttä, eli tekstiin voi luottaa yhtä paljon kuin internetin itsehoito-ohjeisiin keskimäärin. 

8 kommenttia:

 1. Ritva K.5/1/15 09:22

  Olen toiminut sinun "ohjeittesi" mukaan jo monia vuosia ja saanut niistä avun.
  Minulla oli tosi paha poskis-kierre 6-7 vuotta sitten, huuhdeltiin 11 kertaa poskiontelot ja sitten lääkäri lähetti minut korva-nenä-ja-kurkkulääkärille leikkausta varten. Hän ei kuitenkaan leikkausta suosittanut joten minun piti kehitellä itsehoito jotta pärjään. Suurin piirtein noilla sinun antamilla ohjeilla on menty ilman huuhteluita ja ilman antibioottikuureja. Nenätippoja käytän koska niitä keuhkolääkäri on määrännyt, mutta poskiontelotulehdukset on pysyneet pois tai sitten häipyneet omia aikojaan nenäkannun avulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti moni on saanut näistä apua! Mä käytän välillä myös lääkärin määräämää nenäsuihketta, joka rauhoittaa limakalvoja. En nyt jaksa muistaa sen nimeä, mutta se auttaa turvoksissa olevia ja arkoja limakalvoja parantumaan.

   Poista
 2. Minulta löytyy myös tuo sarvikuono, mutta olen sitä vähän huono käyttämään. Toisaalta flunssia ei ole onnekseni paljon näkynytkään. Kiitos muistutuksesta, sen voisi tuolta kaapin perältä onkia näkyvämmälle paikalle, josko muistaisin, kun pöpökausi on taas alkamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään olen vähän pärskinyt, just mietin että niinkö tässä kävi, että kun aloin aiheesta puhua, niin heti tulee lentsu päälle! Toivottavasti ei. Vaikka apu on tiedossa, niin onhan se sairastaminen sanonko mistä.

   Poista
 3. Anonyymi6/1/15 12:26

  Olin uskoakseni kaupungin parhaan korva-nenä-kurkkulääkärin hoivissa punkteerauksessa enkä voi sanoa sen edes sattuneen. Siltikin, jos tällä kannulla pystyn jatkossa välttämään kyseisen operaation ja ab:t niin onpa pieni vaiva. Olin just ehtinyt ostaa kannun joten ehkäisemään siitä ei ollut mutta jospa nyt jälkeenpäin se auttaisi.
  Harmi ettei ehditty nähdä, seuraavalla kerralla sitten! Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavalla kerralla joo! Harmi, että töissä käynti haittasi puistoilua päiväsaikaan. Toivottavasti nyt on jo parempi olo! :)

   Poista
 4. Suosittelen minäkin. Apua saatu kannusta koko konkkaronkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että aika moni, joka on rohkaistunut kokeilemaan on saanut sarvikuonosta ystävän. :)

   Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.