6.1.2015

Marttailua pakkasessa

Pakkanen paukkuu täällä Kuopiossa. Ulkoilu napakassa pakkasessa on pukeutumiskysymys, tänäänkin siellä pari kertaa piipahdettiin.

Pakkasta voi hyödyntää pyykki- ja vaatehuollossa. Tykkään kuivata lakanoita ulkona. Kun ne hetkeksi levittää sisällä narulle tai ovien päälle kuivahtamaan, kotiin leviää ihana raikas tuoksu.  Minun tuoksukatalogissani puhtaan pyykin tuoksu on ulkoilman raikkaus, ei huuhteluaine.

Kuvaa ja lisää talvipyykkäyksestä yle.fi
Villa ja silkki raikastuvat pakkasessa hyvin. Hilasin juuri ulos suurimman osan hengarivaatteistani, saapa nähdä mitä huomenna löytyy päälle töihin!

Martat vinkkaavat: "Pölypunkkihysteriaan ei ole tarvetta. Tekstiilien peseminen, tuulettaminen, ravistaminen, imurointi ja kuiva huoneilma pitävät pölyt ja pölypunkit aisoissa." Pölypunkit vuodevaatteista saa hävitettyä pakkasessa (-28 asteessa vähintään 6 tuntia tai -18 asteessa 24 tuntia). Yritän ainakin kerran talvessa pitää kaikki vuodevaatteet jonkun pätkän pakkaskäsittelyssä. Monet matot ja lampaantaljat voi huoletta viskata kovalla pakkasella lumihankeen tai parvekkeelle ja jättää ne sinne muhimaan päiväksi tai pariksi. Harjaus ja tuo sisään, tosi helppo pikapesu.

Pakkanen ja kuiva huoneilma sähköistävät vaatteita. Vinkkeinä olen bongannut, että käsiin ja siitä vaatteisiin hierotaan pieni määrä hiustenhoitoainetta tai kosteusvoidetta. Lisäksi tarkoitusta varten myydään erillistä suihkutettavaa ainetta, mutta jos päällä on oikein sähköistyvää keinokuitua, niin kokemukseni mukaan siihen ei kunnolla auta mikään. 

Onko sinulla hyviä vinkkejä pakkasen hyödyntämiseen tai sähköisyyspulman ratkaisemiseen?


2 kommenttia:

 1. Anonyymi7/1/15 15:45

  Meillä sulatetaan aina pakastin pakkassäällä. Vien myös mielelläni peitot ja tyynyt ulos pakkaseen, on aika raikas fiilis kömpiä illalla tuuletettujen petivaatteitten väliin. Pakkasesta sinänsä en tykkää yhtään, vaikkakin sen iso plussa on puhdas koira lenkin jälkeen. Muistan Kuopion ajoilta joitain paniikkiöitä kun valvoin ja vahdin mittaria että tuleeko oikeesti yli -30 astetta, niin kuin oli ennustettu! Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakastimen sulatus, kyllä! Se pitäisi meidänkin tehdä, pari kertaa on jäänyt ovi pikkuriikkisen raolleen moneksi tunniksi, ja pakastin on tosi huurteinen.

   Vaatteiden tuuletusrevohkassa kävi niin, että päivän satoi lunta, ja kamppeet vähän kastui. Se oli oikeastaan ihan hyvä juttu, villavaatteet kuosiutuivat: kyynärpää- ja polvipussit katosivat sen siliän tien. :)

   Syksyllä tuli mitta täyteen kurahousujen pesua, mä otan mielelläni vaikka enemmänkin pakkasta ja lunta, kuin ankeeta hiekkaliejua.

   Toivottavasti valkea talvi pysyy siellä teilläkin!

   Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.