15.7.2014

Vieraan miehen lakanoissa

Otsikkopopulisti taas tirskuu. Postaukset vähenee ja otsikointi paranee, eli kertoo entistä vähemmän asiasisällöstä. Minulla ei ole valitettavasti tarjota mehevää syrjähyppytarinaa, sellainen tietysti olisi kutkuttavaa kesälukemista. Sen sijaan kerron kokemuksistani Airbnb-vuokrauksesta. Minä olin ensikertalainen, kokeneemman vuokraajan juttu Hesarissa. Airbnb on mullistanut yksityisten asunnonvuokrauksen ja on nousemassa isoksi kilpailijaksi hotelleille ja hostelleille.

Meidän kesäpaikka - kaikki sekamelska on vuokralaisten aiheuttamaa

Tavattiin muutaman vanhan kaverin ja heidän perheidensä kanssa pitkästä aikaa, ja tietyistä logistisista syistä päädyimme vuokraamaan talon Tukholman saaristosta. Och det var härligt!


Aika ihkua eikö?

Luulimme, että vuokraamme kesämökkiä, mutta se olikin oikea koti. Hemma hos oss, hih! Isäntäväki oli siirtynyt toisaalle ja jätti oman kotinsa meille. Välillä tuli fiilis, että ollaankin skandinaavisen sisustuslehden aukeamalla, talo oli niin tyylikäs ja kodikas. Olimmekin kuin kotonamme - käytimme noin kilon talon omaa hunajatuotantoa ja lapset ottivat surutta leikkeihinsä kaiken mikä oli jätetty saataville.

Kakluuni ja värikoodatut kirjarivistöt, en kestä! 

Tämä asumismuoto sopi seurueellemme mahtavan hyvin. Monen lapsiperheen omat rutiinit ja aikataulut oli helpompi sovittaa yhteen, kun jääkaapilla sai käydä kun huvitti ja tilaa oli riittävästi itse kunkin lepäillä tai riehua fiiliksen mukaan. Vi tog det jätte lungt!

Riippukeinu omenapuiden välissä, naturligtvis.

Oma jälkikasvuni onnistui rikkomaan yhden kuistin ikkunan (Oj då!) ja arvatenkin jätimme melkoisen sekamelskan jälkeemme. Siivouksesta maksoimme osana vuokraa, ikkunan korvauksesta keskustellaan vielä.

Niin söpöä (ja aavistuksen epäkäytännöllistä).
Vuokraajan näkökulmasta tämä oli erittäin hyvä kokemus. Talo ja sen ympäristö sopivat seurueellemme täydellisesti. Meidän osuus 5 yön vuokrasta oli noin 240 eur. Ei ihan ilmaista, mutta ei sillä rahalla montaa hotelliyötä Tukholman läheisyydestä saa. Vuokrauksen ideoinut ystävä kertoi, että he olivat käyttäneet Airbnb:tä useamman kerran ja olleet palvelun kautta löytyneisiin asuntoihin tosi tyytyväisiä. Jos jotain negatiivista mainitsen, niin saaristossa ei luonnollisesti ollut vesivessoja. Talon vessajärjestelyjen taso ei täysin vastannut meidän nuppilukua, mutta hyvin pärjättiin huussimoodissa. Vuokraajan kannattaa lukea kohteiden kuvaukset tarkkaan, jokaiselle löytyy jotakin riippuen maksukyvystä ja mieltymyksistä.

Me nukuttiin sivummalla vanhassa sirkusvaunussa - snyggt och romantiskt!

Vuokranantajan näkökulmasta Airbnb mahdollistaa kohtuullisen korvauksen omasta tyhjästä kodista tai mökistä, kun itse on poissa. Voi käydä niin, että kohdalle sattuu huonot vuokralaiset, mutta yhteisöllisessä palvelussa palaute on keskeisessä roolissa, eikä montaa kertaa voi mokata. Mainitut ystävät olivat vuokranneet oman kotinsa Jenkeissä useammalle eri porukalle. He olivat saaneet rahansa sovitusti ja vuokralaisten aiheuttama pieni vesivahinko tuli korvatuksi Airbnb:n kautta.

Vettä meni ja vahinkoja tuli - enimmäkseen oli huippua. 

Seuraavalle lomalleni aion ehdottomasti tsekata Airbnb:n tarjonnan. Antaisinko oman kotini vuokralle? Kanske inte, mutta esimerkiksi meidän alakerran takkahuoneen saattaisin vuokrata jonkun tapahtuman yhteydessä.

Seljan kukat portailla. 
Oletko sinä kokeillut Airbnb:tä?

9 kommenttia:

 1. Viime reissulla Italiassa vuokrasimme asunnon juuri tuota kautta, ja ei voi kuin kehua. Kaikki sujui erittäin hyvin, yhteydenpito oli toimivaa ja nopeaa ja omistajat enemmän kuin ystävällisiä. Suunnittelin keväällä parin yön Tukholman reissua ja tsekkailin hotelleja. Tuolla hinnalla minkä maksoitte talosta, olisitte saaneet hotelliyön ehkä noin 1,5 yöksi :) Itse arvostan (siisteyden ja sijainnin ja sisustuksen tyylikkyyden lisäksi...) juurikin sitä että matkakohteessa odottaa koti jossa on tilaa, keittiö ja parhaimmassa tapauksessa pesukonekin. Kyllä helpottaa lomailua lapsen kanssa. Ihanaa että teidän matka oli onnistunut! Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli myös ihana helpotus, kun keittiöstä sai luvan kanssa lainata vähän mausteita ja sen sellaista, ettei tarvinnut kaikkea ostaa itse. Ja pesukone oli todellakin hyödyllinen kapistus!

   Luulen, että hotellihuonebudjetilla saa monesta kaupungista aika kivalla sijainnilla olevan asunnon vuokrattua. Hotellihuoneessa on ärsyttävää se, että jos lapset nukkuu, ei aikuiset voi oikein tehdä mitään. Asunnossa taas on helposti ainakin erillinen keittiö ja makkari, joka mahdollistaa jonkinlaisen iltaelämän myös aikuisille.

   Poista
 2. Olipa kiva, kun kirjotit tästä! Meidän yks kaveri on käyttänyt palvelua tosi paljon ja me aiotaan aloittaa ensi kesänä. Huippu juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen pitkään haaveillut Barcelonan matkasta. Täytyykin joku ilta surffailla millaisia kämppiä siellä olisi tarjolla. ;)

   Poista
 3. Kuulostaa tosi hyvältä! Laitetaan vinkki korvan taakse, josko ensi kesän reissuilla testaisi tätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, tuo otsikointi: se todella toimii! :D

   Poista
  2. Heh, taidan laittaa kohta Iltalehteen CV:n vetämään. Sivutoiminen otsikkoassitentti. ;)

   Poista
 4. Argh, kuinka kivan ruotsalaisen näköistä :) Eli ihanan :)

  Me ollaan vasta huoneistohotelli asteella, mutta tää kuulostaa vaihtoehdolta sille(kin). Hotellit olemme joutuneet käytännön syistä hylkäämään jo Pienemmän jälkeen heti, allergia ruoille on oltava se oma jääkaappi, eikä sitä jaksa mukanaan kantaa, joten helpompi vuokrata jotain missä on jääkaappi ja ruoanlaitto mahdollisuus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnollinen oma keittiö helpottaa elämää joka tapauksessa. Itse koen, että ravintoloissa syöminen ei lasten kanssa ole erityisen mukavaa, ainakaan jos sitä pitää tehdä monta kertaa päivässä. Joten mahdollisuus keitellä vaikkapa pastaa ja kananmunia ja tehdä voileipiä auttaa paljon. Ja jääkaapissa saa äiti valkkarin kylmäksi. ;)

   Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.