13.2.2013

Ostospäiväkirjahaaste

Olen ollut pitkään sitä mieltä, että en shoppaile kovinkaan paljon. Kun jotain ostan, ostokset ovat harkittuja, laadukkaita ja tarpeellisia. Etsintä uudeksi kevät-/syystakiksi kesti monta vuotta, ja kun viime syksynä satuin törmäämään kahteen tosi hyvään parin viikon sisällä, ostin molemmat.

Mutta mutta... jostain syystä kaappiini on kertynyt aikamoiset määrät vaatekappaleita, joiden ostaminen ei ollut erityisen harkittua, ja käyttöasteet sen mukaisia. Toisaalta yli vuoden olen pitänyt keskimäärin 4-5 päivänä viikossa jompaa kumpaa Vero Modan raidallista trikoopaitaa. Ensimmäisen ostamista harkitsin noin 37 sekuntia, ja toista en senkään vertaa, koska tiesin mitä menin hakemaan. Joistakin vaatteista vaan tulee lemppareita!

Täti-ihminen lanseerasi ostospäiväkirjahaasteen, johon lähden mukaan. Kuvankin hän teki, graafikkoainesta sanon minä!Listaan blogissani kaikki tänä vuonna itselleni ostetut vuoden vaate- ja kenkäostokset. Näistä on tulossa supertylsiä postauksia, en aio kuvata kaikkia ostoksiani tai hehkutella niiden merkkejä. Aion luokitella ostokseni seuraavasti:

S = Suunniteltu
T = Tarpeellinen
H = Heräteostos

Alla ostokset tähän mennessä, rahaa on mennyt 210 euroa. Viimeiseksi mainitut kengät löysin kirpparilta (en ole ikinä ostanut kirpparikenkiä, kerta se on ensimmäinenkin!), kaikki muut olivat 50% alessa.

Talvikengät ST
Pitkät kalsarit ST
Korkkarit HT (tarve realisoituu työelämän koittaessa, tätä mallia olin kytännyt jonkun aikaa)
Uikkarit HT (varsinkin jos joskus kävisin uimahallissa)
Raidallinen trikoomekko H (luottokaapu Tenskulla, ainesta lempivaatteeksi)
Talvikengät H

Pari aidosti perusteltua ostosta, pari ehkä tarpeellista ja pari heräteostosta. Tämä on täsmälleen mun shoppailukaava, josta näiden listausten myötä yritän irtautua. Tälle vuodelle pitäisi tulla vielä some serious shopping, nimittäin työvaategarderoobini kaipaa kipeästi päivittämistä. Nyt olisi hyvät hetket käydä poimimassa alerekeistä viimeiset aarteet, jos vain jaksaisi sovitella.

8 euron kirpparikengät ja kuvausapulaisen torso
Ylläoleva kuva on syy siihen, miksi en aio kuvata ostoksiani. Epätarkka, kummasti rajattu kuva, missä kengät näyttää jo valmiiksi loppuun ajetuilta, vaikka niitä ei todennäköisesti oltu pidetty kertaakaan.


PS. H&M kerää kevään aikana myymälöissään pois heitettäviä vaatteita. Tavallaan ajatus tuntuu epäaidolta maailmanparantamisyritykseltä markkinoinnin nimissä, koska H&M lietsoo omalta osaltaan vaatteiden kertakäyttökulttuuria, ja vaatteiden valmistusprosessit eivät välttämättä kestä päivänvaloa. Toisaalta ei ole huono asia, että he edes jollain tavalla kantavat kortensa kekoon vaatejätteen kierrättämisessä. Aion kiikuttaa sinne pussillisen tai pari, kunhan keräys Kuopiossa käynnistyy. 

13 kommenttia:

 1. Varsin maltillista, sanoisinko! :) Melko järkevän oloisia ostoksia. Ja heräteostoshan ei ole yhtä kuin hukkaostos. Mullekin käy usein niin, että heräteostoksista tulee lemppareita.

  Seuraavia raportteja odotellessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, tuosta ettei heräteostos ole aina huti. Tuntuu, että enemmänkin huteja on siellä sektorilla, missä oli pakko saada jotain uutta vaikkapa häihin tai pikkujouluihin, ja sitten on ostettu jotain mitä sattuu, pidetty kerran ja jätetty hautautumaan kaapin uumeniin.

   Poista
  2. Just niin! Esim ostin pakon alla pojan ristiäisiin asukokonaisuuden, jota en vielä tänäkään päivänä ole käyttänyt kertaakaan. En edes siellä ristiäisissä. ;)

   Poista
  3. Just näin! :D

   Mulla on yhdet oikein New Yorkista ostetut hemmetin makeet korkkarit. Jollain konstilla lenkottelin yhdet häät niillä läpi (vai olikohan ne NE kesähäät, missä oli saakelin kylmä, ja vedin aika nopeasti mekon alle farkut ja päälle villapaidan ja jalkaan villasukat ennen paleltumiskuolemaa). Joka tapauksessa, kengät ei kestä jalassa. Mitenkään.

   Paitsi nyt voisi kokeilla uudestaan, kun jalat raskauden myötä lättääntyi ja leventyi. Toisaalta varattiin juuri kirpparipöytä, ehkä melkein 10 vuotta vaatekaappia riittäs niille kengille.

   Poista
  4. Samaa mieltä! Yleensä ne vaivalla etsityt ja muka harkitut ostokset on niitä huonoimpia. Parhaat ostokset ovat niitä, jotka vaan kävelevät vastaan. :) Näin siis omien vaatteiden kohdalla. Lasten tamineita tulee harkittua ja puljattua enemmänkin, kuten ehkä olette huomanneet... ;)

   Minullakin on edessä garderobin uusinta. Huhhuh! Vinkkejä otetaan vastaan!

   Poista
  5. Postatkaahan ladyt sitten niitä työvaatelöytöjä! Ehkä minäkin saan jotain vinkkejä. ;)

   Tosin täytyy sanoa, että niille hieman ex-tempore vuoden vaihteessa ostetuille uusille vaatteille on kaikille löytynyt käyttöä töissä. Ne siis juurikin "kävelivät vastaan" ja hyvä niin. :)

   Poista
  6. Your Facelta on mun kurveille löytynyt monet istuvat housut ja jakut. Gantilta ja Englannista Pinkiltä on löytynyt suosikkikauluspaitoja. Aika tylsää ja konservatiivista, mutta mä oonkin semmonen. :)

   Poista
 2. Mulle tuli nyt vähän tarve hankkia heti raidallinen paita Vero Modalta. Sellainen ei liian napakka.

  Kiva seurailla muidenkin ostoksia! Fiksuiltahan noi vaikuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne on olleet tosi hyviä! Et varmaan ikinä usko, jos kerron että toinen on puna-valkoraidallinen ja toinen musta-valkoraidallinen. Living on the edge...

   Poista
 3. Onko nuo juurikin kevät 2013 muodinn mukaisen herrainkenkien tyyliset kengät? ;)
  Mulla on tapana kerran puolessa vuodessa varata kirpparipöytä. Pääsen eroon lasten pienistä vaatteista (en jaksa myydä netissä) ja usein kasasta omiakin.
  Tällä varjolla "sallin" itselleni heräteostoksia jonkin verran, mutta koska olen kuitenkin aika harkitsevainen niin loppujen lopuksi niitä huteja tulee erittäin harvoin.
  Tosin peruskotivaatteita mulla on aivan liikaa, kotona vedän kuitenkin päälle samaa aina, mustat lökäpöksyt ja raidallisen trikoon ;D Mun luottoraitatrikoopaidat on Kappikselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi olla totta, olenko kerrankin trendikäs? Yleensä olen tasaisesti noin vuoden kaikkia trendejä jäljessä. Paitsi ehkä keltaisen suhteen, sen värisiä asioita olen haalinut jo vuodesta 2009. Herrainkengät, vähän korkeammat saappaat joo.

   Jep, lökäpöksylinjalla mennään täälläkin kotiolosuhteissa. Meillä on välillä vähän viileää, yleensä mulla on villasukat ja se yksi ja sama villatakki päivästä toiseen.

   Pakkohan niitä heräteostoksia on välillä tehdä. Jos jotain tiettyä lähtee hakemaan, niin sellaista ei tietenkään koskaan löydä. Ehkä omassa ostoskäyttäytymisen muutoksessa olisi pointtina se, että vaikka tekee heräteostoksia, niin miettisi kaksi kertaa, että onko käsillä kenties jotain laadukasta vai one-hit-wonder -tyyppistä matskua.

   Mulla ois Ikean kassillinen tavaraa hinnoiteltavana, huomenna lähtee satsi kirpparille! :) Nyt hommiin.

   Poista
 4. Hyvää Ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aikku, samoin sinulle ja muillekin lukijoille! :)

   Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.