14.1.2016

Vegaanihaaste 2016

Olen vähitellen lisänyt kasvisruokaa ruokavaliooni. Erityisesti lounasruokailussa on kasvisvaihtoehto useimmiten valinta. Kotona koko perheelle tehdään valitettavan usein jauheliha-sitä tai jauheliha-tätä. Vegaanihaaste pulpahteli somesta silmille monta kertaa, ja pari päivää virallisen aloituspäivän jälkeen päätin ex tempore ottaa haasteen vastaan. Vegaanihaasteessa on  tarkoitus elää tammikuu vegaanin elämää. Ainakin syödä vegaaniruokaa, eli kasvisruokaa ilman eläinkunnan tuotteita ml. maito ja kananmunat.Ilona Rauhala kirjoitti ihanasti, että hän harrastaa kokeilemista. Minulle vegaanihaaste on kokeilu: joka päivä tulevasta uutiskirjeestä saa resepti-idiksiä. Voi tarkkailla omaa fiilistä ja oloa, ja muuttuuko se jotenkin. En lähtenyt mukaan aatteellis-eläinsuojelullisista syistä.

Ruuan heittäminen roskiin on mielestäni suurta tyhmyyttä. Eka viikolla söin mm. ostamiani jukurtteja pois. Joulukonvehdithan menee tosi nopeasti pilalle, niitä piti vähän syödä. Ja kun auto ei inahtanutkaan siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt jo olla päiväkodin pihalla, niin koin täysin välttämättömäksi syödä hanskalokerosta jäätyneitä kermatoffeita. Lisäksi muutaman kerran palaverikahvitteluissa tai työlounaalla olen jättänyt vegaanisäätämisen väliin, ja vetänyt juustosämpylän naamaan. Kiitos ja anteeksi 1950-luvulla mummoni ja minun puolesta henkenne heittäneet minkit, -25 pakkasella pukeuduin vintage turkkiin enkä palellut.

Kaikki tekemäni lämpimät ruuat ovat olleet vegaanisia. Juuston skippaaminen tuntui alkuun suurimmalta vaikeudelta, oikeastaan siitä luopuminen on ollut tosi iisiä. Olen laittanut leivälle hummusta, kasviksia tai vain sinistä Keijua. Olen ollut syömättä ihanaa, tuoretta pullaa, uskomatonta!

Nälkä ei ole vaivannut. Menemättä tarkemmin yksityikohtiin (prööt), tuntuu että lisääntynyt palkokasvien, valkosipulin ja/tai soijatuotteiden (prööt) käyttö on yllättänyt vatsan (prööt). Voi myös olla, että antibioottihevoskuurilla oli osuutensa vatsa-asioihin.

Muita havaintoja

 • Vegaaniruuan tekeminen ei ole mahdottoman vaikeaa. Hyviä reseptejä on netti ja kirjat pullollaan. Ihana Elina Innasen kirja mulla on ollut jo hyvän aikaa
 • Olen kokannut enemmän ja syönyt vähemmän eineksiä, koska en ole jaksanut selvittää einesten vegaaniustilannetta. Hyvä näin. 
 • Kun erityisesti lapset eivät ole vegaaniruuasta innoissaan, on vähän ärsyttävää tehdä eri ruokia. Ehkä he tottuisivat makuihin ajan kanssa. 
 • Vaniljasoijamaito oli ennen mun lemppari lattessa. Nyt se äklöttää. Maustamaton soijajukurtti on aivan kammottavaa. Savutofu, hyi. 
 • Hummus ja muut erilaiset tahnat ja möhnät on niiiiin hyviä! Överit sushibuffassa voi hyvin vetää vegeversioilla. 
 • Smoothiet on helppo tehdä vegaaniversioina. Tein pitkästä aikaa vispipuuroakin. Vegaaniaamiaiset - no problem.
 • Monet vegaanireseptit sisältävät ulkomailta tuotuja pähkinöitä ja soijatuotteita. Ainakin tammikuussa suomalaisuutta suosivan vegaanin elämä on vaikeaa. Ei sillä, että normaalisti söisin valtavan paljon kotimaista ruokaa, mutta nyt on tuntunut että tulee syötyä enemmän kaukaa rahdattuja asioita. 
 • Vegaaniruoka ei ole välttämättä terveysruokaa. Sipsit ja kalja on vegaanisia. En odota muutoksia vaa'an lukemissa. 
 • HC vegaanien elämä tuntuu tosi työläältä, varsinkin jos haluaa syödä ulkona, ja varmistua ettei ruuassa ole tippaakaan majoneesia tai kalakastiketta. Alkuun tuoteselosteiden opiskeluun saisi käyttää reippaasti aikaa, pidemmän päälle ruokakori varmasti rutinoituu siinä missä sekasyöjienkin. 

Muutama viikko vielä jäljellä. Hyvällä meiningillä jatkan. Tiedän jo nyt, että aion vähän pinnata: laittaa työkokouksissa maito kahviin ja muuta force majour -tyyppistä. Itse kokkaan vegaaniruokaa kotona ja vien eväitä töihin. Kiva juttu vegaanihaaste joka tapauksessa on. Pisteet kampanjan jalkauttamisesta, uutiskirjeistä, mentoreista ja facebook-ryhmästä. Haaste on jo avannut silmiä sille, kuinka paljon erityisesti maitotuotteita tulee nautittua. Uskon, että tällä tammikuulla on vaikutus siihen, mitä tulevaisuudessa syön.


1 kommentti:

 1. Sampanja ja mansikat...ihan parasta vegaaniruokaa! Ei tosin ehkä kovin ympäristöystävällistä näin talviaikaan mutta kesädieetiksi ah, niin täydellistä �� Hanna

  VastaaPoista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.