13.7.2013

Savonlinnan oopperajuhlat

Oletko sinäkin ihminen, joka sekoittaa libreton ja Libressen, aarian ja areenan? Varaudu yllätykseen, saatat silti pitää oopperasta! Minulle kävi niin. Päädyin Savonlinnan oopperajuhlille ensimmäisen kerran vahingossa. Sen jälkeen olen käynyt Savonlinnassa viitisen kertaa omakustanteisesti. Koska se on upea elämys joka kerta, suosittelen, että lisäät Savonlinnan oopperajuhlat "Kokeile kerran elämässä" -listalle. Minä kävin tällä viikolla nauttimasta kesäfiiliksestä ja La Traviatasta.

Laivalla linnaan. Tuut tuut!

Eka kerta meni niin, että silloisen työnantajani kumppanifirma oli kutsunut kollegoitani juhlille. Työkaverini sairastuttua minä lähdin messiin parin tunnin varoitusajalla. Kun ihminen lennätetään pääkaupunkiseudun harmaasta ja kiireisestä toimistopäivästä keskelle kesäistä Savonlinnaa ihailemaan järvi-Suomen idyllistä maisemaa, herkuttelemaan muikuilla ja mansikoilla, ja kuuntelemaan häkellyttävän hienoa oopperaesitystä Olavinlinnassa, siitä muodostuu lähtemätön muisto.

Oman elämänsä huippumalli poseeraa jälleen luontevasti.

Oopperajuhlien Totta&Tarua:

  • Eihän niistä sanoista saa mitään selvää. Ei saakaan, siellä pyörii tekstitys.
  • Mä mitään oopperasta tiedä, mitä mä siellä... Ei sinne mennä pääsykokeiden kautta. Monesta muustakin asiasta voi nauttia, vaikkei tunne perinpohjaisesti teoria- ja historiataustoja. Toki asiaan vihkiytynyt saa esityksestä paljon enemmän irti, mutta myös amatööri voi nauttia. (Myönnettäköön, että erään amatöörin innostunut asenne alkoi rakoilla yli 5 tuntia kestäneen Lohengrin-esityksen aikana, ja loppu meni kelloon vilkuillessa.)
  • Leiskuvaa rakkautta ja verisiä murhia. Kyllä! Draamaa riittää, joku aina kuolee ja rakkaus repii rintaa.
  • Pakko laittaa ykköset päälle ja pönöttää. Olen nähnyt Savonlinnassa iltapukuja, jakkupukuja, pikkumustia, kukkamekkoja, caprileggareita ja teeppareita - suomalaisen kesäpukeutumisen koko kirjon. Asu on vapaa, mutta pakollinen.
  • Liput on törkeen kalliita. Miten sen nyt ottaa. Jos jättää vuoden ajan kerran viikossa kahvila-latten tai baari-siiderin juomatta, lippurahat on kasassa.
  • Katsomossa on ahdasta. 1400-luvulla rakennettu linna soveltuu hienosti tuhatpäisen yleisön katsomoksi tietyin rajoittein, jotka realisoituvat yleisön velloessa paikoilleen ja pois. Kiire ja piikkikorot kannattaa jättää kotiin.
  • It ain't over until the fat lady sings. Juuri näin, kun paksu daami on laulanut tarpeeksi, voi lähteä kotiin. 
  • Täytyy kokea: Kun kuoro ja orkesteri antaa tulla täydeltä laidalta ja linnan jokainen sopukka täyttyy musiikilla. Miten joku voi oikeasti laulaa niin korkealta ja kovaa?!!?! Eivätkö sopraano ja tenori kuuroudu, kun laulavat toisistaan kiinni pitäen kiihkeitä pätkiä? Taukojen aikana kuuluvat pääskyjen kirkaisut, kattoon ropiseva sade tai jyrisevä ukkonen. Upean linnan sokkeloiset käytävät ja jykevät kiviseinät. Ja tiesithän, että kulttuuririennoissa käyvät elävät pidempään?

Sisään takaovesta tai pikemminkin takalaiturista.

Ensi kesänä minä aion nähdä ja kokea Madama Butterflyn. Oletko sinä uskaltaunut oopperaan vai onko korkealta ja kovaa kirkuminen ehdoton nou-nou?


Pääportista ulos.

19 kommenttia:

  1. Me voitais kyllä tänä kesänä poiketa Olavinlinnassa, mutta koskas ne oopperajuhlat on ohi? Ehdottomasti vasta myöhemmin siis :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 3.8. näemmä loppuvat. En osaa sanoa, millaisessa käytössä linna on päivisin, oopperathan on vasta illalla. Linna on hieno, tekisi mieli käydä opastetulla kierroksella ja oppia ja nähdä lisää.

      Poista
  2. Kuulostaa kivalta. Ooppera on selkeesti asia, jota kuvittelen harrastavani sit joskus. Mutta miksipä se hetki ei voisi tulla piankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihjaileeko Liina tässä kenties siihen suuntaan, että ooppera olisi keski-ikäisten harrastus?

      Poista
    2. Pikemminkin vihjaan harrastavani sitä vähän samaan tapaan kuin joogaa: teoriassa :D

      Poista
  3. Minä arvasinkin jo eilisestä kuvasta :).
    Haluaisin ehdottomasti kokeilla, koska taide eri muodoissaan on piristävää :). Ehkä jo ensi vuonna saan aikaiseksi, ystävän kanssa on ollut jo pitkään puhe.

    Vastaheitto: oletkos käynyt katsomassa tanssia koskaan? Siis muutenkin kuin kesäkiertueen ilmaisesityksissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tanssia olen katsonut vähäsen. Perinteisempää balettia ja flamencoa lähinnä. Modernista tanssista ajattelin pitkään, että v***u mitä p***aa, mutta sittemmin olen käynyt mm. tanssiteatteri Minimin parissa näytöksessä ja tykännyt kovasti. Kuopio tanssii ja soi tarjoaisi vaikka mitä tanssielämyksiä, mutta jostain syystä en ole osannut niihin esityksiin mennä. Ehkä sitten ensi vuonna?

      Mä aika ajoin käyn tahallani esityksissä tai jutuissa, joista en luule pitäväni. Käyn esim. parin vuoden välein katsomassa livenä SM-liigan jääkiekkoa, joka ei periaatteessa kiinnosta mua pätkääkään. Aina voi vaikka vakoilla ihmisiä tai lähteä kesken pois, jos tuntuu ettei yhtään viihdy. :) Ja onhan se riski, että onkin kivaa!

      Poista
    2. Siis :). Olisin voinut kirjoittaa noin itsekin! Juuri ihanaa huomata olevansa täysin väärässä ennakkoluuloissaan ja sitten on ihana, että taidetta on olemassa eri nälkään- kun vaan uskaltaa kokea! Ja aina todellakin voi olla, että huomaakin nauttivansa :D!
      Kesäisin Suomessakin olisi monta Keski-ikäistyvän haavetta, esim Elokuvafestivaali, jazztapahtumia. Talvisin taas olisi ihana ehtiä kuuntelemaan konsertteja ja katsomaan vaikkapa sitä tanssia.

      Poista
    3. Jazz on mulle hyi-yök -osaston juttu. Eli pitää joskus lähteä Poriin tai jonnekin jatsailemaan. :) Ja Sodiksen leffafestarit on jo listalla, eli koettava edes kerran.

      Eikä nuo mitään keski-ikäjuttuja ole, ei varmasti!!!

      Poista
  4. Mä olen oopperabalettia käynyt parikin kertaa katsomassa mutta ehdasti ooppera on vielä käymättä. Ja Olavinlinnakin on näkemättä, oopperaa enemmän mä haluaisin päästä siellä käymään :D Aika noloa että ihminen, jonka toinen puoli suvusta majailee Savonlinnassa, ei ole koskaan siellä käynyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Semmostahan se välillä on. :) Jos koko viikonloppu tai loma menee sukuloidessa, niin ei siinä ehdi paljon nähtävyyksiä bongata. Omenalörtsystä vetoa, ettei ne sukulaisetkaan ole pitkään aikaan Olavinlinnassa käyneet, joten sopikaa ensi kerralla yhteisretki linnaan! :)

      Poista
  5. Savonlinnan oopperat on vielä käymättä, mutta tuossa musiikkikeskuksella pari oopperaa nähty. Niistä kyllä tykkäsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen taas luvattoman huonosti käynyt seuraamassa Musiikkikeskuksen esityksiä, jos ei lasketa kummikonsertteja esikoiselle. Ehkä ensi vuonna sinnekin? :)

      Poista
  6. Savonlinnassa asustelinkin opiskeluaikoina, ja linnassakin olen käynyt muutaman kerran, mutta en oopperoimassa :) Päiväoopperassa kävin kerran musiikkikeskuksella *ylläolevan kommentoijan seurassa :D*, ja se olikin yllätyksekseni viihdyttävä! Ehkä voisi joskus kokeilla ihan oikeetakin oopperaa ;)

    VastaaPoista
  7. Minut vietiin oopperaan ensimmäisen kerran jo ala-asteikäisenä, muistan vieläkin miten vaikuttunut olin Carmenin yhdestä aariasta. Kun asuin Kuopiossa, tuli Savonlinnan oopperajuhlilla käytyä monena vuonna, nyt sinne on matkaa eikä niin tule lähdettyä mutta Helsinkiin mies on joskus yllätykseksi vienyt. Savonlinnasta muistan jotenkin senkin, että olipa ulkona millainen helle tahansa, on linnan ilta aina kylmä.
    Ja Minimistä puheen ollen, oletko nähnyt esityksen Absolut Finland? Ihan mahtavan hauska esitys, käy ihmeessä katsomassa jos sitä vaan enää esitetään! Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen usein istunut siellä aika ylhäällä ja takana, ja nyt oli eka kerta kun oli viileää. Aiemmin on ollut suorastaan hiki. Nyt vähän satoikin mun päälle, katossa oli reikä... Onneksi sain vaihdettua paikan toka väliajan jälkeen.

      Olen nähnyt ainakin osan Absolut Finlandista ja se on loistava! Tykkään Minimin tyylistä tehdä täysillä, mutta rennosti ja pilke silmäkulmassa. Pitkäaikainen modernin tanssin vieroksujakin lämpenee. :)

      Poista
  8. Ihanaa! Ooppera on jotenkin - niin oopperaa. Ja Olavinlinna on ihana.

    Mulla on merkilline suhde molempiin. Äitini on niiltä vesiltä kotoisin. Hänen lapsuudessaan linna oli rämettynyt lasten seikkailumesta, jossa kisattiin siitä, kuka onnistui kiertämään linnan kallioilla kastumatta.

    Mut on raahattu lapsena oopperajuhlille leluarsenaalin kanssa. Taikahuilu olli ihan jees kymmenvuotiaankin mielestä, mutta Lentävään hollantilaiseen ei meinannut yksi värityskirja riittää. Silti oli mahtava hengailla niissä maisemissa ja sateella hyytävän kylmien muurien suojissa. Tiesistkö, että reiät ylemåien kerrosten seinissä ovat vessan pönttöjä tai että vihollisia vastaan varauduttiin kaatamalla kuumaa tervaa parvekkeilta tunkeutujien niskaan..


    Niin että ooppera Savonlinnassa on kyllä elämys, joka kannattaa ehdottomasti kokea, vaikka hampaat irvessä. Se on erilaista, kulttuuria monella aistilla.

    Ihana, että tykkäsit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, joskus mietittiinkin, että miltä linna aikoinaan haisi, kun kylkiä pitkin valui sitä itseään... :D

      Uskokaa nyt muutkin, kannattaa oikeasti mennä (vaikka hampaat irvessä)!

      Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.