26.4.2013

Voi jösses mikä sotku!

Meidän lähellä olevaa kerrostaloa rempataan isosti: julkisivu, putket, sähköt, ikkunat, parvekkeet ja mitä lie. Yhtenä iltana touhuiltiin ulkona, ja kun käytiin vielä lopuksi 3-vuotiaan kanssa pyörälenkillä, selvisi syy kovalle puhallusäänelle, mitä oli päivän mittaan kuulunut. Talon parvekkeita hiekkapuhallettiin pitkälle iltaan. Meteli ja pöly oli aikamoinen, mitään suojauksia ei nimittäin ollut.

Vähän myöhemmin naapurit aktivoituivat tutkailemaan autojaan ja ympäristöä. Hiekkapuhalluspölyä on joka paikassa. Hiekan ja veden lisäksi möhnä ilmeisesti sisältää mm. maalia, ja on herännyt myös epäilys asbestin käytöstä. Sateen ja auringon vaikutuksesta mönjä betonoituu, eli sitä ei enää kohta saa irti millään, minkä lisäksi se myöhemmin muuttuu myrkylliseksi.

Kiitos puuhakkaiden naapureiden, on viranomaisia herätelty ministeriötasolla asti ja tehty rikosilmoitus ympäristörikoksesta. Hiekkapuhallusurakoitsijoiden hommat on videoitu, joten todistusaineiston pitäisi olla kunnossa. On jo sovittu autojen pesusta sekä kattojen ja ikkunoiden pesusta.

Mutta miten ihmeessä mahdollinen asbesti pestään pois nurmikolta? Onko mun nenääni kutittanut tällä viikolla leppä vai asbesti? Voi itku mikä sotku!

9 kommenttia:

 1. julkisivuissa ei ole kyllä käyetty asbestia varmaan ikuna. lähinnä sisätilojen ongelma se asbesti..

  VastaaPoista
 2. Materiaalit, joissa on käytetty asbestia:

  lämmöneristemassat: putkieristeet, kattilat, varaajat
  ruiskutetut eristeet: akustiset katot, ilmanvaihtokanavat, paloalueiden rajat
  asbestisementtituotteet: seinä- ja kattolevyt, tuulensuojalevyt, vesi- ja viemäriputket, ilmanvaihtokanavat
  lattiamateriaalit: vinyyliasbestilaatat, joustovinyylimatot, magnesiamassalattiat
  bitumituotteet: liimat, huopakatteet, vedeneristysaineet, bitumimaalit
  muut tuotteet: tasoitteet, julkisivumaalit, laattojen kiinnityslaastit, asbestipahvi


  VastaaPoista
 3. Voi jöllis mitä toimintaa :(.

  (Teillä on jo pyöräkausi avattu! Minäkin sain eilen pyörän putsattua ja voisin pian lähteä jomman kumman lapsen kanssa ajelulle :), innolla odotan kun viime kesänä en saanut pyöräillä :).)

  VastaaPoista
 4. Huh, no onpa sotku :O Miten voidaan vaan ruveta hommiin ajattelematta ollenkaan ympäröivää maailmaa???

  VastaaPoista
 5. Wikipediasta löytyi myös toisenlainen lista:

  Asbesti on kuitumainen silikaattimineraali, joka rakennusmateriaalissa lisää materiaalin palonkestoa, lujuutta, suojaa kosteushaitoilta ja kemialliselta rasitukselta, sekä parantaa akustisia ominaisuuksia. Asbestia on käytetty rakentamisessa mm. putkieristeissä, ruiskutettuna eristeenä, tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, ilmastointi­kanavissa, muovimatoissa, saumauslaasteissa, kaakeleissa, vinyylilaatoissa, palokatkoeristeissä, ovissa, etenkin palo-ovissa, proppausmassoissa, sekä vesikatto- ja julkisivumateriaaleissa.

  Anyway, en tiedä mistä asbesti-vouhotus lähti, ensi viikolla pitoisuuksia tutkitaan.

  Sisätiloissa meillä on asbestia omassakin talossa, vaan ei kai se siellä eristetyssä putkessa mitään tee.

  Tuskin mahdollisesta pöly-/asbestilaskeumasta suuria seurauksia on, mutta ei se nyt hyvästäkään ole, varsinkin kun 1-vuotias imeksii kaikkea pihalla. Eniten mua ärsyttää ihmisten välinpitämättömyys. Asiasta on myös määräys, jota tässä on selkeästi rikottu.

  VastaaPoista
 6. Onpa tosi mälsää! Että onkin ajattelemattomia tampioita! Onneksi siellä on aktiivista porukkaa naapurustossa, mutta aika ikävää, jos pihalle jää jotain asbestijäämiä. :/

  Noita työmiehiä saa aina olla vahtaamassa. Minäkin viime keväänä valitin kärkkäänä isännöitsijälle, kun huoltoyhtiön palkkaamat klopit päryytteli pihassa lehtipuhaltimien kanssa talven hiekoitushiekkoja puhaltaen. Olin juuri lukenut, että se on meidänkin kaupungissa kiellettyä, joten siihen oli helppo tarttua. Mulla oli kyllä oma lehmä ojassa, eikä se liittynyt vain kyseisestä operaatiosta seuraavaan pölymäärään (olen itsekin allerginen!): Lapsen päiväunista ei partsilla tullut mitään siinä melussa. No, meni vartti ja meteli loppui. :)

  VastaaPoista
 7. Todella ärsyttävää, ettei mihinkään eikä kehenkään voi luottaa sen vertaa, että yhteistä hyvää ajateltaisiin. Liekö laiskuutta vai ihan vaan tyhmyyttä? Minäkin valitin kun eräs huoltoyhtiö kävi pesemässä autojaan meidän talon vieressä palopostista. Hirveä metakka ja melkein aina mukulan päikkäriaikaan. Nyt ei ole autoja hetkeen näkynyt, jos palaavat pesureissuille, on seuraava kohde ympäristökeskus. Että sieppaa! Toivottavasti siinä teillä sataneessa moskassa ei olis asbestia.

  VastaaPoista
 8. Apua voi itku :( on kyllä varsinainen soppa.

  VastaaPoista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.