20.4.2013

Back in business

Saan pian palauttaa rintaani Minä pelastin maailman -pinssin. Meillä on takapihalla oma komposti, joka talvisin jäätyy. Kun on yli puolet elämästään lajitellut biojätteet, tuntui rikolliselta viskellä alkuvuoden ajan ruuan jämät sekajätteisiin. Yhden kyselyn mukaan puolet omakotitaloasujista kompostoi. Veikkaan että meidän kadulla korkeintaan joka neljäs omakotitalo kompostoi. Ja vaikka isossa mittakaavassa kompostoinnilla ei kenties ole mitään väliä, minulle viikon paras uutinen oli se, että kompostimme on taas herännyt henkiin, jihuu!

Jotkut saavat pidettyä kompostinsa käymässä talvellakin. Meidän muovipömpeli on edellisten asukkaiden hankkima halpismalli, ja se väistämättä jäätyy jossain vaiheessa, minkä seurauksena komposti täyttyy talvella nopeasti. Komposti haisee muutaman viikon hirveältä, mutta kun jaksaa syytää sinne kuiviketta ja myllätä sitä, niin kyllä se siitä. Parin viikon päästä kompostin alakerrasta saa kärrätä keskeneräistä kompostimultaa pensaille ja puille. Kun siihen haravoi lehtiä päälle, niin siellä se saa muhia loppuun, ja tiedän että meidän banaaninkuoret ja kahvinporot päätyvät hyvään käyttöön kiertämättä kaatopaikan kautta. Asiallisempia kompostointivinkkejä täältä.

Minusta näyttää tulevan vuosi vuodelta suurempi puutarhahörhö. Tykkään hyötyliikuntanäkökulmasta, siitä että saa hiki hatussa kärrätä multaa ympäri pihaa. Erityisesti pidän syötävästä puolesta: herneet, yrtit, tomaatit, kurkut, kesäkurpitsat ja retiisit nams! Esteettinen vaikutus tulee siinä sivussa, enimmäkseen edellisten asukkaiden monivuotisten perennoiden myötä. Istutettiin syksyllä läjä tulppaaneita, saapa nähdä mitä sieltä nousee! Puutarhassa puuhastelu on leppoisa harrastus, aina on jotain tekemistä ja jos hommat menee pieleen, niin mitä väliä, jatkossakin tomaatteja saa lähi-Siwasta.


Taimia ei ole kasvamassa. Niitä haen kaupasta ja saan muilta, pienien multapurkkien säännöllinen kastelu ei ole mun vahvuuksia. Vähään tyytyväiset kasvit ja vesisade kastelee - ne on mun puutarhafilosofian kulmakivet. 

Blogissakin odotettavissa puutarhakiimailua. Onko kellään muulla jo multaa tukassa ja haravointivesirakkula kädessä?

6 kommenttia:

 1. Rakkualat löytyy - mutta lumien viskomisesta pitkin pihaa ja pihamaalla möyrimistä täälläkin odotellaan.
  Ei ole meillä vielä asiaa harvan kanssa heilumiseen. Lunta löytyy edelleenkin, vaikka hyvin on jo paljastakin nurmialuetta. Tosin niin märkä on nurmikko vielä, että eipä kannata nurmikkoa mennä tässä vaiheessa pilaamaan.
  Tulppaanien sipuleita minäkin reilusti istuttelin syksyllä: vielä ei näy pilkahdustakaan aluista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meidänkään nurtsille vielä pääse kuoputtelemaan, lunta ja märkää. Ison männyn alla on hiekkaista, sieltä lähti pari kottikärrillistä neulasia ja muuta silppua, sen verran että pääsi vähän lämmittelemään. :)

   Poista
 2. Just eilen tyhjäsin meidän kompostin sisällön jälkikompostiin. Puutarhaintoilua ilmoilla, mut mä rakastan vaan perennoja. Myskimalva ja karpaatinkello <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti googlailla nuo perennat, kun itse tunnen niitä tosi huonosti nimeltä. Olipa nättejä! Tuo mulle pari pistokasta, kun tulet kesällä käymään! ;)

   Poista
 3. Sinulle on tunnustus blogissani :)

  VastaaPoista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.