30.4.2013

Tekemisen meininkiä!

Tiedän, että itseni lisäksi lukijakunnassa on yksi jos toinenkin, joka etsii työuralleen suuntaa. Käykää kirjastosta tai kaupasta Lauri Järvilehdon Upeaa työtä! (2013). Valitettavasti tässäkään kirjassa ei suoraan kerrottu mikä mun juttu tarkalleen ottaen on, sen sijaan Lauri innosti etsimään omaa suuntaa ja antoi joukon hyviä niksejä etsintään.

Kuva täältä

Kirjan punainen lanka on tunnistaa ne asiat elämässä, mistä nauttii, ja pyrkiä tekemään enemmän niitä kivoja juttuja elämässä. Ei sinänsä uusi tai ihmeellinen ajatus, mutta itselleni tämä kolahti, koska ruuhkavuodet on tosiasia, ja tekemisiä on pakko priorisoida. (Tässä on sanonta mitä inhoan eniten: xxx on tosiasia, hyi!)

Lauri puhuu kutsumusammatista, mikä alkuun tuntui överiksi vedetyltä konseptilta. Lauri on kuitenkin taitava puhuja ja suostuttelija, ja niinpä minä luin ja nyökyttelin innostuneena kirjan loppuun asti. Kirjoittajalla on sikäli jalat maassa, että kutsumusammatissa toimiessa pitäisi saada myös rahaa. Tai ehkä kutsumustaan toteuttaakin vapaa-ajallaan, ja päivätyöstä hakee toimeentulon. Tärkeintä on kuitenkin tehdä usein ja paljon asioita, mistä nauttii (silloin kun ei ole hetkittäin tylsää tai vaikeaa).

Kenties yksi syy, miksi kirja miellytti minua suuresti oli, että olen toteuttanut joitakin Laurin suosittelemia keinoja elämässäni. Esimerkiksi uusien kokemusten haaliminen tekemisen kautta: bloggaus, sekalaiset ompeluproggikset, yhdistystoiminta, uudet liikuntaharrastukset ja niin edelleen. Kaikesta jää jotain takkiin. Jos ei muuta, niin ainakin se, että tätä / näin / näiden kanssa en ainakaan halua tehdä töitä tai viettää vapaa-aikaani.

Listaan oman muistini tueksi muutaman ajatuksen, mihin haluan palata. Ehkä näistä voi olla jotain iloa sinullekin, koko kirjan lukeminen laittaa kuitenkin irralliset asiat kehykseen.
 • Laurin blogit Upeaa työtä ja Ajattelun ammattilainen  
 • Luonteenvahvuuksien kartoittaminen. Laajempi kysely VIA Survey of Character Strengths (ja monta muuta): www.authentichappines.org
 • Flow-konsepti. Luulen, että omat motivaatio-ongelmani kumpuavat flown puutteesta. Työtehtävien pitäisi olla sellaisia, että niihin riittävästi osaamista ja toisaalta ne ovat sopivasti vaikeita. Kun flow-tila on päällä, ajantaju katoaa, työt tulevat tehtyä kuin itsestään ja tulee hyvä fiilis. Tässäkin täytyy kuunnella itseään tarkemmin: missä ja milloin tuntuu flow? 
 • Power Hour -konsepti: "Anna itsellesi kerran viikossa lupa epäonnistua. Käytä tunti siihen, että teet niitä asioita, jotka pelottavat sinua kaikkein eniten. Älä huoli, jos homma ei toimi - Power Hourin aikana epäonnistuminen kuuluu asiaan." 
 • Laurilla oli hirmuisen hyviä vinkkejä työnhakuun. Mieleeni jäi haastattelu: hakeudu mielenkiintoisen alan tai yrityksen avainhenkilön pakeille juttusille, haastattele häntä, kerää tietoa ja pyydä lisää kontakteja. Jätä lopuksi oma cv, älä mainosta itseäsi enempää. 
Lukekaa hei kirja, se on hyvä! Todella positiviinen ja energisoiva, sopii hyvin kevääseen!

Hoitovapaan rippeet olen kirjan hengessä käyttänyt mm. ompeluprojektiin (joka ei ole kutsumusammattini, sen sijaan huippua flow-tekemistä ja mielenkiintoista kokeilua, kun voi testata onnistuuko markkinoinnissa yms.), lukemiseen ja valokuvanäyttelyssä käymiseen. Kaiken tämän lisäksi olen hankkinut verokortin, silmälasit, vaatteita, pesettänyt auton,  haravoinut, käynyt lenkillä ja ties mitä muuta tylsähköä ja pakollista. Imuroinnissa tulikin sitten 3 viikon tauko. Ihan sama - meitsi oli niin flöyssa!

Vappua vietetään pienimuotoisesti, torstaina mars töihin! Tällä hetkellä olen kohtuullisen innostunut ajatuksesta viettää päivät aikuisten parissa. Usein tuntuu, että jos itse olen huonolla tuulella ja väsynyt (Projekti 1-vuotiaan poskihampaat, status: kesken), se heijastuu lapsiin, jotka kiukkuilevat takaisin. Ehkä alitajuisesti olen stressannut muutoksen vuoksi, ja viime päivät ovat olleetkin aikamoista vääntöä 3-vuotiaan kanssa, kun mikään perusaktiviteetti, kuten syöminen tai pukeminen, ei tunnu sujuvan. 

Hauskaa vappua ja hyviä flow-hetkiä töissä tai missä vaan!

16 kommenttia:

 1. Voi että, niin se sitten vaan loppuu sinunkin kotipesti. Tsemppiä töihin!

  Ja kiitos tästä kirjavinkistä ja etenkin siitä, että poimit sieltä valittuja paloja. Mulla on just tuo, että se flow on enimmäkseen hakusessaan. Syynä liiankin tutut työtehtävät ja liian pienet vastuut ja näistä seuraavat motivaatio-ongelmat. Eikä sekään auta, että mulla on tämä alkuvuosi ollut hirmu katkonaista. Tälläkin viikolla huima yksi työpäivä!
  Mutta yritän nyt suhtautua tilanteeseen maltillisesti, koska onhan tässä puolensakin, kun työstressiä ei pääse kehittymään, koska pikkulapsiarki on muutenkin aika kokonaisvaltaista. Vuosia en kuitenkaan jaksa tässä junnailla, se on selvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea vähän aikaa totutella, ja toivoa / pyytää vaativampia tehtäviä myöhemmin. Eiköhän niitäkin ehdi vielä tulla eteen.

   Poista
 2. Jee, kuulostaa hyvältä. Itselläni on juuri näitä, mitä minä alan tekemään, ennen kuin työt tulisi aloittaa. Sitten sitä ajattelee, ettei voi, koska ei vastaa millään tapaa omaa koulutustaan ja kaikkea-muka-olennaista. Pah. Asiat menee niinkuin niiden pitää mennä. Saapa nähdä siis.

  Mä lukaisin juuri Anthony De Mellon: Uudistumisia, ja siinä kerrotaan - ei yhtään vähempää kuin avain onnellisuuteen. Kaiken jaagaamisen jälkeen se tulee, ja sehän on just niin. Tässäpä livahti toinen kirjavinkki.

  Tsemppiä sinne uuteen alkuun hurjasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä ja tsempityksestä! Laurin ohjeena oli myös lukea inspiroivia blogeja ja kirjoja, joten otan ehdottomasti tämän kirjaston varauslistalle! :)

   Poista
 3. Hei, loistavaa töihinpaluuta sulle!! :)

  Mä kyllä tiedän tasan tarkkaan mitkä on ne mun jutut, mutta en löydä keinoja tehä niitä silleen että yksinhuoltajana pärjäisin taloudellisesti ja ajallisesti :( JOten mulla elää mielessä vaan sellainen ehkä-eläkkeellä -ajatus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, erilaisia rajoitteita väkisinkin on: elämäntilanteen, paikkakunnan ja vaikka minkä mukaan. Täytyy vaan osata ajatella luovasti - niin Laurikin sanoi. ;)

   Poista
 4. Anonyymi1/5/13 00:23

  Kylläpä osui ja upposi tuo teksti täysin. Niin paljon olen samoja asioita viimeisten vuosien aikana mielessäni pyöritellyt. Itselläni töihin paluu edessä syksyllä 3 alle 3-vuotiaan äitinä. Olen samasta kaupungista ja samantyyppisellä alalla kuin sinäkin (jossain vaiheessa tämän tajusin) ja kuten varmaan tiedätkin ei täällä juuri ole mahdollisuuksia vaihtaa työpaikkaa. Olisi mielenkiintoista kuulla aiheesta lisää esim. luentona tämän meitä yhdistävän järjestön kautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienemmillä paikkakunnilla on tosiaan rajallisemmin vaihtoehtoja. Toisaalta täällä saa monessa tehtävässä tehdä aika laajasti hommia, ei voi eikä saa jumittua tietyn tehtävänkuvan raameihin.

   Luennot on hyviä, ja itse olen myös ajatellut jossain vaiheessa hyödyntää henkilökohtaisempaa ohjausta, vaikka se vähän maksaakin. Joskus myös tein mol.fi -sivuilla jonkun testin. Asianajaja ja isännöitsijä tulivat ehdolle, en heti niistä syttynyt. :D

   Poista
 5. Hyvä teksti! Monia samoja juttuja olen ajatellut! Mulla oli ihan järkevä kutsumusammatti, nyt haluan toisen. :D sen olen huomannut, että näin vanhempana ei pelkää epäonnistumista enää niin paljon kuin nuorempana ja oikeasti tunnistaa vahvuuksiaan; uskaltaa tunnistaa. Mä olen luova, en taiteilija-luova, mutta kekseliäs ja kohtuullisen älykäs. ;) mutta paljon on aina parannettavaa (nytkin töissä) mutta, allekirjoitan kirjan ajatukset täysin ja niitä toteutan. Kauheaa heittäytymistä!
  Ihanaa viikkoa sinulle. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on onni, että innostuu monesta eri hommasta!

   Mukavaa viikkoa myös hupulaisten hulinaan! :)

   Poista
 6. Kiitos tästä tiivistelmästä. Miettimisen aiheita itsellekin.

  VastaaPoista
 7. Hmm. Suuntaa etsitään täälläkin :) Olis muuten kiva sopia joskus Kuopion/lähialueilla bloggaavien mammojen tapaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa tapaaminen on jo suunnitteilla, ollaan Miiman kanssa juonittu kulissien takana. ;) Toivottavasti saadaan päivämäärä pian lyötyä lukkoon ja lisää tietoa jakoon. Stay tuned!

   Poista
 8. Huippua Jenninen, pitää lukea kun osasit ihanasti hehkuttaa. Mulla on tosin 4 kirjaa kesken just nyt...Voimia töihinpaluuseen ja muuhunkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla on vain kaksi kirjaa kesken, missähän välissä nyt niitä luen, kun päiväuniaika on poissa pelistä?

   Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.