11.3.2013

Blogiarvonta: miksi ja miten

Blogiyhteistyötä bloggareiden ja yritysten näkökulmasta on käsitelty perusteellisesti mm. Liisan blogissa ja Kuningaskuluttajassa (katseltavissa vielä 19 päivää). Omat mielipiteeni asiasta ovat tiivistettynä seuraavat:
 • Jos joku onnistuu bloggaamisella saamaan lisätienestejä, niin good for you!
 • Kukin lukija päättää itse, minkälaisia blogeja lukee. Arvontojen ja tuotepostausten lisääminen saattaa lisätä tai vähentää lukijoita. Lukijana toivon, että yhteistyökuviot on merkitty selvästi.
Olipa syvällistä, huh. 

Aloitin oman blogini viime syksynä kokeillakseni, jaksanko kirjoittaa ja jaksaako joku höpötyksiäni lukea. Ylipäätänsä teen elämässä monia asioita vain kokeillakseni, onnistuuko se, onko se kivaa vai tyhmää. Xylimax-arvonnan käynnistin kahdesta syystä: halusin kokeilla saanko ulkopuolisen sponsorin mukaan ja halusin ilahduttaa lukijoita pienillä palkinnoilla. Kaikki voittajat ilahtuivat voittopaketistaan (tai lupauksesta siitä, perille ne eivät vielä kai ehtineet), ja siinä sivussa tuli minulle hyvä mieli. 

Muutama arvontaan osallistunut henkilö kysyi, miten sain Fazerin mukaan. Se meni näin: lähetin ehdotukseni blogiarvonnasta sähköpostilla, ja Fazerilta vastattiin että "Joo, kivaa. Käykö 10 tuotepakettia?" Yrityksille blogimainonta on helppoa ja halpaa. 10 tuotepakettia purkkaa ja pastilleja tuskin vastaa Fazer-konsernin markkinointibudjetin promilleakaan. Toisaalta blogini arvonnan jäljiltä ei ehkä näy myyntiluvuissa piikkiä, mutta viesti tavoitti joitain satoja netissä surffailevia henkilöitä, joten ei purkkapussit täysin hukkaan menneet. 

Jos haluat pitää arvonnan, kysy itse sponsoria mukaan. Mitä lähempänä heidän tuotteensa tai brändinsä on blogisi aihealueita, sitä todennäköisempää on, että pyyntöösi suostutaan. Kysymisessä on se hyvä puoli, ettei se maksa mitään. Kerro lukija- ja sivunäyttömääristä, ja tee oma ehdotus palkintotuotteista. Kerro kuka blogiasi lukee.

Itse tykkään lukea kokemuksia hyvistä tuotteista (ja pelottavan usein säntään niiden perusteella ostoksille). Suosikkiblogeissani tavarat ja ostokset ovat kuitenkin sivuroolissa. Vinkkaan itse hyvästä tuotteesta, kun sellainen kohdalle sattuu, mutta en listaa blogiini kaikkia ostoksiani. Jossain vaiheessa saatan järkätä taas arvonnan, jos sille päälle satun, mutta niiden jatkuva pyörittäminen kävisi uskoakseni tylsäksi.

Ehkä kokeilen kevään aikana jotain uutta. Mielessä hautuu kuopiolaisten kimppa Naisten Kympille Vuoden mutsin hengessä, lähtisitkö mukaan? Eiköhän me jostain sponssilenkkarit saada, hih.

Hei Yritys, haluaisitko nähdä näissä jaloissa Sinun Lenkkarisi? Lupaan ulkoiluttaa niitä säännöllisesti.

PS. Unohdin kokonaan itseni neuvotteluissa Fazerin kanssa. Muistakaa te pyytää itsellenne kauheasti kaikkea kivaa, jos lähdette sponsoreiden kanssa neuvottelemaan! :) 

28 kommenttia:

 1. Mä haluaisin nähdä enemmän villasukkia. En tosin ole yritys, joten en tule maksamaan tästä etuoikeudesta :D

  Mutta tule ny ihmeessä sinne Naisten kympille! Olis juurikin siistiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä sukat onkin mun suosikit! Mummon kutomat. Toiset suosikit, Mieheltä pöllityt pitäisi taas viedä anopin pajalle parsittavaksi, pohjassa reikä.

   Kymppi olisi loistava porkkana kunnonkohotusprojektille!

   Poista
  2. Työnnän röyhkeästi sormeni toisten keskusteluun: Kympistä saisi taatusti kaipaamaansa vauhtia a) liikunnan ilon uudelleen löytämiseen, b) liikkellelähdön vaikeuden selättämisen, c) kunnon kohottamiseen ja d) mökkihöperöityneen kotimutsin yltiösosiaalisuuteen, kun olisi ryhmätukea ja uutta tuttavuutta sun muuta. Hui! Nyt äkkiä miettimään tekosyitä, jotta saa jatkaa omassa ylhäisessä seurassaan sohvalla turjottamista ja kaveritapaamisista haaveilusta.

   Poista
  3. Edit: haaveilua. Kyämää kuitenkii ihan osaan sanoja taivuttaa.

   Poista
 2. Mä en ole kehdannut itse kysellä sponsoreita, mutta minuun on otettu yhteyttä, ja olen saanut järkätä joitain hienoja arvontoja tai saanut meille jotain. Samaa mieltä, että yhteistyö-jutut pitäisi sanoa suoraan. Iso osa mun jutuista on alevinkkejä ja eri merkkien vaatteista jauhamista, ja sehän on periaatteessa ilmaista mainosta näille tahoille, enkä minä siitä mitään saa - muuta kuin vertaistukea muilta aiheesta kinnostuneilta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sulla Miima TradeDoubler käytössä? Mulla ei ole, mutta voisin kuvitella että se sopisi sun blogiin hyvin. Valeäiti kirjoitti aiheesta vähän aikaa sitten.

   Poista
  2. Ei ole mitään sellaista, enkä oikein tiedä... tiedän että osa lukijoista paheksuu noita...

   Poista
  3. Sä näet tosi paljon vaivaa erilaisten alekoodien ja muiden metsästämiseen ja julkaisemiseen, ja lukijat saa niistä itselleen etua ja säästöä. Miten se nyt olisi keneltäkään pois, jos siinä saat muutaman killingin sun blogissa vinkatuista tuotteista?

   Se on mun mielestä vähän mänttiä ja läpinäkyvää, jos blogin linja yhtäkkiä muuttuu totaalisesti ja aletaan vain mainostaa ja kaupata kamaa. Jos blogin linja taas säilyy entisellään ja välillä tulee jotain sponsoroituja linkkejä, niin antaa tulla.

   Mä yritän välttää päätöntä verkko-ostostelua (onnistun siinä vaihtelevasti), mutta jos joskus jotain päätän tilata, niin mä välillä katson että oliko jollain mun suosikkibloggarille kys. kauppaan banneria. Koska kuten sanoin, ei se multa ole pois, jos bloggari siitä jotain rahaa saa.

   Harkitse asiaa. Mun mielestä esim. Valeäiti merkkaa linkkinsä hyvin. Ehkä hän muutaman lukijan menetti, mutta pitää tässä elämässä välillä olla itsekäs ja ottaa työlleen palkkaa. :)

   Poista
  4. No ihan fiksuja kyllä höpiset ;D Pitää tuumailla!

   Poista
  5. Sori jos liikaa tässä paasaan, että mitä sun pitäs tehdä. Jos on hyvä ja tosi suosittu blogi, niin miksei siitä voisi saada itselleen muutakin kuin hyvän mielen. Naiset on huonoja pyytämään ja ottamaan itselleen palkkaa, pitää meidän vähän potkia toisiamme eteenpäin. ;)

   Poista
 3. Mä olen nyt ihan kade sun oma-alotteisuudesta! Pitäis itsekin ryhdistäytyä, varsinkin kun mainostan tiettyjä paikkoja ja tuotteita ihan ilmaiseksi niin voisi samantien kysyä arvontamahdollisuutta. Olet inspiraatio!

  Tosin just pääsin hiusvärien koeryhmään, joten mun hiusten kasvatusprojekti kärsii kaupallisuuden nimissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun kysymään! Nyt kun rauta on kuumaa, niin puhut teille ensi vuoden kausikortit Sea Lifeen! :) Oikeesti, jos on jostain asiasta kirjoittanut kerran tai useammin, niin musta se on hyvä peruste ehdottaa yhteistyötä.

   Poista
 4. Oispa kiva joskus järjestää joku arvonta sponsorin kautta! Mutta mä oon kyllä niin ujopiimä, etten ilkeisi lähteä kysymään ketään. Mä vaan miettisin, että apua mun blogi on niin pieni ja niin surkea, että ne nauraa mulle. No pienihän se on, mutta ihan riittävän kiva mun mielestä joten ei se surkea kai ole :) Ehkä mun vaan pitäis rohkaistua ja kysyä, kuten sanoit niin eipä siinä mitään menetä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysy vaikka alkuun sähköpostilla, ne ei nää jos punastuttaa. :)

   Yritykset tietää, että erit. äidit tuhlaa valtavasti rahaa perhe- ja kotiaiheisiin juttuihin. Jos vaikka sattuu olemaan joku kummin kaima tai muu tuttu töissä, niin kontakteja kannattaa tietty hyödyntää. Ja miksei joku paikallinen pienempi firma olisi hyvä ehdokas, sellainen saattaisi blogien kautta saada valtakunnallista näkyvyyttä kivasti.

   Poista
 5. toi on totta. itse näitä sponsoroita pyytäessä olen itse käyttäjänä vakuuttunut heidän tuotteidensa toimivuudesta. en lähtisi arpomaan palkintoa jos en ite uskois tuotteeseen ollenkaan..tää oli kyllä hyvä postaus siulta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä oli jotain hyötyä. :)

   Poista
 6. Tämä oli kyllä hyvää pohdintaa! Kyllä varmaan saattaisin itsekin tarttua tilaisuuteen, jos joku ehdottaisi blogiarvontaa. Omatoimisuus mulla taitaa silti olla nollassa, vaikka eihän sitä ikinä tiedä :D!

  Sulle on muuten taas haaste ;)! Vastaile, jos jaksat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vastailen kyllä.

   Ei sitä ikinä tiedä, kevätaurinko tekee ihmeitä! :)

   Poista
 7. Ihanaa ja avointa pohdintaa! Itse olen ollut aika passiivinen näissä jutuissa, mutta miksikäs sitä ei voisi jotain tämän suuntaista harkitakin joskus... Nykypäiväähän se vain on. Ainakaan asenteeni ei ole ehdoton nounou. :) Itseäni ei blogien mainoslinkit ahdista tai häiritse millään tavalla, jos muutakin mielenkiintoista sisältöä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin just Laura, nykypäivää! Asian ytimessä olet taas! :)

   Poista
 8. Sama ongelma kuin yllä, mietin et mitä ihmettä kellään kiinnostaisi mun blogiin laittaa mitään arvontaan, vaikka lukijamäärä on mulle huima niin noiden monituhatpäistenblogien joukossa semmonen hiekkajyvänen ;D
  Ja kun mulla ei ole edes aihepiiriä :)

  Mutta sen sijaan rakastan lukea kunnollisia käyttäjäsuosituksia tuotteista/tavaroista/paikoista/melkein mistä vaan. Kovin usein saan ostosinspiraation ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan on nunju ollut paljon kivoja kosmetiikka-aiheisia juttuja. Ota LivBoxiin yhteyttä. :)

   Tuotepalkinnot on yrityksille pieni panostus. Ei kun kyselyt vetämään vaan!

   Poista
 9. Miten se sponsorijuttu sitten oikeen menee?:-D Että lähettikö Fazer eka sulle ne palkinnot ja sää sitte postiti ne voittajalle?:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Peppi, tämä on sovittava juttu. Jotkut sponsorit postittavat, jonkun kerran olen postittanut itse omalla kustannuksellani.

   Poista
 10. Moi! Sori ku tuun tänne keskusteluu tälläin myöhää mut oisko siin sponsori jutus hyvä olla niiku aikuinen tai täysiikäinen ku en viel ite oo??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Vilma, kannattaa ikäasiasta mainita sponsoriehdokkaalle ja keskustella heidän kanssaan, miten ikä vaikuttaa.

   Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.