9.1.2013

Synnytystarina

Nauravaisen 1-vuotissynttäreiden lähestyessä vauhdilla muistelen hetken kilometrin mittaisen tekstin verran synnytystä, vaikka juhlavieraiden näkökulmasta olisi järkevämpää, jos selaisin keittokirjaa ja tekisin ostoslistaa.

Synnytykset etenevät omia, tutkimattomia polkujaan, enkä ollut rohjennut asettaa tapahtumalle muita tavoitteita tai toiveita, kuin että yrittäisin olla avautumisvaiheessa kotona mahdollisimman pitkään, muistaisin rentouttaa usein alakerran lihaksia ja että kaikki osapuolet selviäisivät hengissä. En potenut synnytyspelkoa, mutta jossain takaraivon uumenissa on tieto, että joskus synnytyksissä asiat saattavat mennä pieleen.

Touhukas syntyi päivää ennen kuin oli käsky mennä käynnistykseen, joten en odottanut, että mitään tapahtuisi ennen laskettua päivää tai hyvän aikaa sen jälkeenkään. Rv 40+5 keskiviikkoaamuna noin klo 04 tuli supistus, jota en voinut olla huomaamatta. Kun niitä oli tullut viisi, eli yhtä paljon kuin koko raskauden aikana yhteensä, ajattelin iloisena että "Bring it on!" Torkuin pari tuntia, minkä jälkeen keitin Touhukkaalle aamupuuron ja lyllersin viemään hänet päiväkotiin. Kun palasin kotiin, pesin pyykkiä, viikkasin kuivia, täytin astianpesukonetta jne. ja huomasin, että supistukset olivat loppuneet. "Voihan vitti!" kuten Lappeenrannassa sanotaan.

Söin tukevan lounaan ja menin päiväunille. Herättyäni tsekkasin sähköpostin, minne ihanainen nainen Suz oli lähettänyt linkin akupainantaohjeisiin. Osa oli tuttuja synnytysvalmennuksesta, osa oli uusia. Vailla parempaakaan tekemistä istuin olohuoneen matolle painelemaan erinäisiä kehonosiani ja tekemään ns. joogahierontaa, jossa stimuloidaan ja silitellään akupisteitä. Supistukset alkoivat vähitellen uudestaan. Pyysin Miehen hakemaan kotimatkallaan Touhukkaan tarhasta ja soitin äidilleni, että Touhukkaan mummolahuostaanotto ilmestyi juuri hänen agendalleen. Just in case.

Kun Touhukas viiden aikaan lähti mummon kyytiin, avautui joku henkinen lukko ja supistuksia alkoi tulla useammin. Vetäydyin takkahuoneeseen, sytytin kynttilöitä ja laitoin napit korville. iPodissani on jännittävä näytön bugi, enkä taaskaan saanut valita, mitä musiikkia kuuntelen, koska näyttö vain vilisee. Päädyin onneksi sokkona Play All -valikkoon, mistä löytyi A niin kuin Alanis Morrissette. Alanis oli mitä mainiointa synnytysseuraa, ei siinä mitään. Supisten välissä rentouduin parhaani mukaan. Supistuksen aikana pomppasin pystyyn huojuttelemaan itseäni ja laulamaan synnytyslaulua.

Synnytyslaulu voi olla mitä tahansa: joogamantra, mamama, lalalala, APUA-VI**U-SATTUU tai You oughta know. Kokeilepa laulaa ja olla hengittämättä. Ei onnistu niin. Kun laulaa tai pitää mitä tahansa ääntä, tulee väkisinkin hengittäneeksi. Hengitys on hyvä asia, varsinkin supistusten aikana. Sairaalassa lauluni oli ajoittain kovaäänistä ja ei kovin kaunista kuultavaa, mutta koska se auttoi minua, minua ei tippaakaan kiinnostanut, mitä muut olivat asiasta mieltä.

Noin seitsemän aikaan soitin Miehelle yläkertaan. Ovensuussa oli eräs lipastoprojekti, jota piti siirtää, että pääsin takkahuoneesta pois. Mies tuli alakertaan kärttyisenä, valmistavat päiväunet olivat jääneet häneltä kesken. Jos supistuksia olisi ollut yhtään vähemmän, olisin sanonut muutaman valitun sanan, nyt puhisin vain että "Eväät kasaan ja menoksi." Pian hän huomasi itsekin, että oltiin tositoimissa. Miehen suurin trauma Touhukkaan synnytyksestä oli melkein 12 h ilman ravintoa. Huolimatta siitä, että Mies hieroi alaselkääni 2-4 minuutin välein, hän onnistui tekemään vakuuttavan kasan voileipiä ja sitten KYSiin. Vroom.

Perillä Mies huolestui, että syntyykö vauva sairaalan käytäville, kun edelleen parin minuutin välein pysähdyimme puuskuttamaan ja selkää hieromaan, mutta pääsimme kuin pääsimmekin synnytyssaliin noin klo 20. Siellä meidän otti vastaan kätilö ja harjoittelija. Olin 8 cm auki, joten sinne jäätiin. Pian minua alkoi ponnistuttamaan kovasti. Kätilö totesi, että kohdunsuulla on ns. lippa, enkä saa ponnistaa.

Jos* nyt jotain syystä joskus vielä löydän itseni tuosta tilanteesta, sanon kätilölle, että "Sinä siirrät sen lipan sivuun ja minä ponnistan. NYT." Sama lippa oli siellä eka kerralla eikä mennyt minnekään ilman kätilön apua. Melkein pari tuntia taistelin ponnistussupistuksia vastaan ja se oli kuulkaas tosi raskasta ja vaikeaa! Kun vuoro vaihtui ja sisään marssi virkaiältään vanhempi kätilö, niin arvatkaa mitä hän sanoi? "Minä siirrän lippaa sivuun ja sinä ponnistat." Sitähän minäkin!

Siinä vaiheessa olin kuitenkin niin uupunut, että ponnistamisesta ei tullut mitään, koska supistukset olivat laimenneet. Yritin myös ponnistaa ilman supistusta. Voin kertoa, että se on täysin turhaa. Supistuksilla on oma funktionsa, muuten niistä on vaikea löytää hyvää sanottavaa.

Sain hetken kerättyä voimia ja kohta päästiin vartin kestäneeseen ponnistusvaiheen, jonka aikana tuli klassinen "Se ei koskaan synny, ottakaa se jotenkin pois!" -hetki. Kohdunsuun puudutteen olin saanut, muuten mentiin spontaanisti luomuna synnytyslaulun avulla. Ponnistusvaihe päättyi onnelliseen syntymäään klo 22:20. Harjoittelija näki uransa ekan livesynnytyksen ja solmi erittäin kauniin navan, joten ei mennyt hukkaan hänenkään iltavuoronsa! Nauravainen 3390g 51cm karjahti pian ja tuli pötköttelemään rinnalle ja imuroimaan maitoa, kuin olisi tehnyt sitä ennenkin.

Siitä ei tullut kuitenkaan elokuvista tuttua hetkeä, kun valot himmenee ja äiti tuijottaa rakastuneesti vauvaansa. Selkälihakseni olivat kivuliaassa kramppitilassa, koska olin könöttänyt polvillani takapuoli pystyssä pari tuntia taistellen supistuksia vastaan. Lisäksi suloinen vauvamme oli tehnyt vatsalleni huomattavan määrän kakkaa. Puolisen tuntia kiemurtelin erittäin epämukavassa olotilassa, minkä jälkeen tilattiin muihin hommiin häipännyt kätilö paikalle. Mies pesi vauvan ja minä itseni.

Sen jälkeen meillä oli kaikilla olikin parempi olo ja mieli, ja mitalikahvit maistui. Katsokaa mitkä ihanat pikkuleivät!


Siitä hipsittiin synnyttäneidän osastolle, minä omin jaloin reippaana. Synnyttäneiden osastolla oli mahtavaa! Minulla on taito kehittää kupla, jonka sisällä voin olla täysin omissa oloissani missä vain. Minua ei kiinnostanut muut äidit ja heidän vauvansa, ehkä jonkun kanssa hetken juttelin, mutta ei mua oikeasti kiinnostanut. Sairaalakaavut ja hiostavat tossut eivät haitanneet, varsinkin kun sain kipata ne pyykkikoriin, minkä jatkokäsittelystä minä en vastaa. Söin, lepäsin (sori vaan huonekaverit, minäkin heräsin pari kertaa omaan kuorsaukseeni, se johtui vain synnytysväsymyksestä, muuten en tietenkään kuorsaa) ja leikin nukkeleikkejä, kun kaivelin vaatekaapeista hassuja froteisia retrovaatteita vauvalle. Kolme yötä olimme osastolla. Jo toisen yön jälkeen olisimme päässeet kotiin, mutta en halunnut lähteä kiireellä iltamyöhään matkaan, oli mukavampaa lähteä aamulla kaikessa rauhassa ja valossa.

Miehelle 10+ tuesta ja turvasta. Jos* kolmas kerta tulee, niin muistathan, että synnyttävään henkilöön sattuu kohtuullisen paljon ja häntä ei kiinnosta, onko sinulla nälkä tai väsy, joten aiheesta on turha käynnistää keskustelua. KYSin kätilöille ja muulle hoitohenkilökunnalle suuret kiitokset ja halaukset. Jos* jostain syystä tulisin uudestaan, niin tekisin sen mielelläni.
*=Kaikesta tästä jossittelusta huolimatta olen 99,9% sitä mieltä, että kaksi on meille hyvä lapsiluku. 



Baba Nam Kevalam.

Itse lausun mama nam kevalam. Monimutkaisempia käännöksiäkin on, minun mieleeni jäi "Rakkaus on kaikkialla". Tämä joogamantra jäi minuun synnytysvalmennuksessa ja äitiysjoogassa, ja laulan sitä mielessäni aina, kun haluan rauhoittua ja keskittyä. 

15 kommenttia:

  1. Huikeaaaa! Vanhemmat kätilöt osaa noi lippajutut... Kiitos ihanasta tarinasta. Ja jee, meillä on liput! Nauravaiselle isot pusut!

    VastaaPoista
  2. Ihana tarina, tuli hyvä mieli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Itsekin muistelen tapahtunutta hyvällä ja levollisella mielellä.

      Poista
  3. Ihana juttu! Ja aivan ihana vauva. Nuo vastasyntyneet on niin sööttejä pötköjä!!!

    Minun näkökulmasta tämä kuulostaa ihanan tavalliselta, oikealta synnytykseltä. (Vaikka varmasti oli kivulias ja hurja kokemus, en minä sillä.) Omani oli niin toisenlainen ja päättyi sektioon. Olen jopa välillä miettinyt, että pitäisikö raapusta blogiin jonkinlainen synnytyskertomus, itselle muistiin. En tosin ole varma haluanko sitä muistella, vaikka ei siitä kummempaa traumaakaan jäänyt.

    Vai että lippa?! Never heard! Olikohan mullakin sellainen..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja miten äkkiä unohtuukaan, että vauvat on voineet joskus olla noin pieniä!

      Käsittääkseni lipalla tarkoitetaan sitä, kun kohdunsuu ei ole kokonaan auki vaan siihen jää eteen reunaa. Useimmiten lippa katoaa, kun avautuminen on finaalissa. Mun kohdalla kahden kerran kokemuksella se ei vaan häviä. Kätilö työnsi reunaa sormilla sivuun, että vauvan pää saatiin kys. kohdasta yli.

      Jos edelleen jatkan jossittelu-linjaa, niin en tästä mainitusta syystä toivoisi koti- tai autosynnytystä omalle kohdalle, koska tuon lipan jääminen saattaisi aiheuttaa vauvan jumittumisen tai melkoisia repeämisiä.

      Mun mielestä synnytystarinoita on mielenkiintoista lukea. Sektiot lienee aina tavalla tai toisella perusteltuja. Mikä tahansa synnytys, joka päättyy kaikkien osapuolien henkiin jäämiseen on loistava synnytys. :)

      Poista
    2. Tuosta viimeisestä (ja toki monesta muustakin) olen kanssasi samaa mieltä. Ja senpä vuoksi ei minua sektio suuremmin vaivannut. Syitä oli monia ja ne olivat hyviä, eikä toipuminenkaan ollut vaikeaa. Vaikka toki sitä jäi miettimään, että pystyisinköhän edes synnyttämään alakautta...

      Poista
  4. Mieletön tarina..Minä luulin, että mulla on hyvä kivun hallinta ja kyllä synnytykset on molemmissa kerroissa karistaneet ne luulot minusta. Nuorempi tuli syöksyllä ja ei keretty juuri kissaa sanoa kun oli jo ulukona. Vedet meni himassa puol yhen maissa ja sairaalassa oltiin varttia vaille kaks. Tuli vaan sellanen tunne, että nyt vauhdilla sinne sairaalaan..pikkunen olikin ulukona 6 yli kaksi että eipä siinä kerenny paljo kätilökään neukkukortteja kyselemään..Hitusen pelottaa jotta kerkeenköhän mie edes seuraavan aikaan sairaalaan jos ja kun sinne asti päästään joskus.. :/

    ps:Meikäläisellä kans ne lipat ollu molemmissa ja kyllä ovat ihan käskyllä ponnistuttaneet ne kätilöt jotta sen lipareen saa pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten mä en ole kauhean yllättynyt, että Mehtäemäntä on myös näissä hommissa ollut kohtuullisen räväkkä? :) Vitsi vitsi, ei liian nopea synnytys ole naurun asia sekään.

      Jos ja kun... joko on tuplaviiva tikussa? ;)

      Poista
  5. Nämä kyllä aina pysäyttää. Se hetki kun on synnyttäneiden osastolla- epäilen, että aika pysähtyy siinä ja on vaan syvä ihmetys. Syntymä yleensäkin aloittaa kyllä ajanlaskun alusta, tuntuu, että näinhän aina on ollut :).
    Yksivuotispäivä on muistoja herättävä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuopiossa on sellainen käytäntö, että synnyttäneiden osastolla saa käydä vain puolisot ja vauvan sisarukset. Muille näytetään vauvaa oven lasin läpi. Alkuun se kuulosti tosi oudolta, mutta itse asiassa se on ihana juttu, saa ihan rauhassa ihmetellä ja olla vaan! :)

      Vieraiden vilinä (ja myös bakteerien pelko) jää vähän tuonnemmaksi.

      Poista
  6. Voi ihanaa, itsekin kirjoitin blogiin kuopuksen yksivuotispäivien aikaan oman maailmaantulotarinan. On ne vaan uskomattoma tarinoita ja ei sitä syntymää turhaan ihmeeksi tituleerata. Sitä se nimenomaan on. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin ja muistan kyllä sen ihanan tarinan! Siinä oli inspistä tähänkin.

      Tässä muillekin linkki Ripun tarinaan: http://antakeearmoo.blogspot.fi/2012/09/vuosi.html

      Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.