4.8.2013

Kylmä nainen

Sain vihdoin sulatettua pakastimen! Rasti seinään. Olin suunnitellut tätä massiivista noin kahden tunnin urakkaa jo monta kuukautta. Joskus olen sulattanut pakastimen talvella, on kätevää heittää ruokatavarat ulos ja hoitaa sulatus. Tällä kertaa ajattelin tyhjentää pakastimen satokauden alussa. Kaipa sitä osaa talvella arvostaa tuplahinnalla ostettuja mansikoita, kun ei tämäkään homma ajallaan hoitunut.

Kuva täältä

Alitajunta laittoi lopulta projektiin vauhtia: otin lauantai-iltana myöhään jäätelöä pakastimesta, ja ilmeisesti jätin pakastimen oven auki. Niin mielelläni kuin muita syyttäisinkin, niin en voi. Mies heräsi yöllä piipitykseen ja kävi sulkemassa oven. Seuraavana päivänä totesin, että pakastimen sisäinen huurretilanne ei sallinut enää vitkuttelua ja kävin työhön. Oikeastaan se oli mukavaa puuhaa hellepäivän iltapäivänä, kun muut nukkuivat päiväunia.

Vilkaisin pakastimen ovesta suosituksia tuotteiden maksimipakastusajalle, ja päätin vielä kääntyä ylimmän auktoriteetin puoleen ja tarkistaa asian Martoilta.

Elintarvikkeiden keskimääräisiä säilyvyysaikoja pakastimessa:
  • marjat 10-12 kk
  • kasvikset 10-12 kk
  • yrttimausteet 4-6 kk
  • juuresraaste 3-4 kk
  • naudanliha 8-10 kk
  • lampaanliha 8-10 kk
  • sianliha 3-6 kk
  • siipikarja 3-6 kk
  • jauheliha 1-2 kk
  • kalat 1-3 kk
  • leivonnaiset 1-9 kk
Ruoka-aineiden makuuttaminen pakastimessa ei ole a) ekologista tai b) paranna ruoka-aineiden makua, mutta valitettavasti siellä tulee pyöriteltyä pitkään leipiä tai pakastevihanneksia, jotka voisi hyvin käyttää. Pidän siitä, että pakastimessa on hätävarana jotain, vaan pakastimen ei pitäisi päätyä pitkäaikaishoitopaikaksi.

Pakastamisesta yleisesti Martat julistavat seuraavaa: 

Oikein pakastettujen ruoka-aineiden maku, väri, rakenne sekä vita­miinipitoisuus säilyvät lähes tuoreen veroisina. Pakasta vain ensiluokkaisia ja tuoreita tuotteita, sillä mikään tuote ei parane pakastimessa. Pakastettaessa ei tarvita säilöntäaineita.

Nopea jäädytys, varastointi vähintään -18 asteessa ja oikea sulatus ratkaisevat, kuinka hyvin tuote säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa.

Useimpien elintarvikkeita pilaavien mikrobien kasvu lakkaa 0 - -4 asteessa. Vain jotkut homeet ja hiivat pysyvät elossa vielä -10 asteessa. Pakastaminen ei tuhoa bakteereja, mutta estää niitä toimimasta. Tämän vuoksi pakastuslämpötilan täytyy olla tarpeeksi alhainen ja pakastettavien tuotteiden jäähdytettyjä, jotta jääty­minen tapahtuu nopeasti.

Sulatusvaiheessa mikrobit pystyvät jälleen kasvamaan ja lisääntymään. Tämän takia myös nopea sulatus ja elintar­vikkeiden välitön käyttö on tärkeää.



Kaikki äitihenkilöt ovatkin pakastaneet jääpalamuotteihin soseita vauvoille. Kun ostan inkiväärin, muistan (joskus) raastaa loput jääpalamuotteihin ja pakastaa. Pakastimesta on kätevää ottaa pieni annos käyttöön tarpeen mukaan, ja mikä tärkeintä, inkiväärin jämä ei jää homehtumaan jääkaappiin. 

Nadalnan lihapullaniksia en ole vielä kokeillut, aion kyllä. 

Mitä kannattaa pakastaa? Niksit jakoon!  

13 kommenttia:

  1. Luomu-sitruunat myydään meidän kylällä kahden pusseissa. Toinen jää aina yli ja homehtuu alta aikayksikön. Nykyään puristan mehun ja raastan vielä pestyn kuoren sekaan ja laitan jääpalarasiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos liina, mahtava vinkki! Ei ole pitkä aika, kun pari sitruunaa lensi kompostiin. :(

      Poista
  2. Mä sulatin kans eilen kaappipakastimen, kun ei meinannut yhtä lokeroa saada enää auki jäälohkareiden välistä (lisäksi on jääkaappipakastin yhdistelmän osa, joka ei näytä sulatusta tarvitsevan, ihmeellistä!)! Mitään niksejä ei kyllä löydy, tapanani on mättää tavaraa pakastimeen ja unohtaa ne sinne...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän pitää Miima tehdä parannus! :)

      Poista
  3. Tuoreet yrtit silputtuna oliiviöljyyn ja jääpalamuotteihin. Sulatettuna ihan kuin tuore yrtti, tuoksukin mukana.

    Mä nimittäin näivetän omat yrttipuskani alta aika yksikön, joten tää on ihan hyvä.

    Hyvä muistutus muuten sulta ja Martoilta nuo ajat. Meilläkin pakastin toimii liian usein hylättynä ylijäämävarastona.

    Onhan sulla helposti irtoavassa maalarinteipissä kirjattuna jokaiseen rasiaan, milloin pakastettu ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooo, tässäpä myös mahtava vinkki! Kesällä muutamat yrttiruukut ovat jatkaneet elämäänsä puutarhassa, loput on näivettyneet mullakin. Hienoa!

      Joskus jaksan merkkailla päivämäärän. Perus-scotch on muuten myös hyvä: pysyy pakastuksen ajan ja sen jälkeen irtoaa sovinnolla.

      Poista
  4. ja kun muitaa jotta mitä vähemmän on rasvaa sen pidempään se pakastimessa säilyy.

    VastaaPoista
  5. Mä olen kohta 10 vuotta yrittänyt edes ostaa niitä mansikoita pakkaseen, mutten vieläkään ole siinä onnistunut!

    "käytä nyt jo viimeinkin ne viinimarjat viime vuodelta"-projektikin on hiukan vaiheessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Aloin miettiä tuota mansikkajuttua, ja itse asiassa minä olen se, joka niitä etupäässä syö, ja voin olla syömättäkin, joten ehkä pummitaan isovanhemmilta vähän ja niillä mennään.

      Viinimarjat menee suoraan pensaista suuhun ja loput mehuksi. Tyrnimarjoista löytyy kyllä muutama vuosikertarasia, täytyisikin laittaa taas smoothiet aamulla pöytään.

      Poista
  6. Mikä inkiväärivinkki! Mulla aina jää inkiväärit kuivahtamaan jonnekin, kun ei niitä kerralla kovin paljoa saa käytettyä. Täytyy tulla lueskelemaan vinkkejä täältä vielä myöhemmin ;)!

    Oh, ja mun pitäis myös saada pakastimet käytyä läpi ja sulatettua. Sentään viime vuoden marjat oon jo puoliksi saanut mehuiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän tytöt syö niin ahkerasti marjoja, ettei niitä ollut mehustettavaksi asti (pl. tyrnit).

      Poista
    2. Meilläkin oli säästynyt joku omituinen jämäpussi, joka oli jäänyt pakastimen pohjalle muiden juttujen alle. Ei tainnut olla ihan edellisvuoden marjoja edes kaikki :D!

      Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.