19.9.2015

Elinan puolukka-ruispiirakka

En tiedä teidän hoodeista, mutta Kuopion seudulla on kylmän kesän ja lämpimän syksyn jälkeen tulossa käsittämättömän runsas puolukkasato. Kävin lasten ja omien vanhempieni kanssa muina miehinä katselemassa eräältä paikalta tilannetta. Onneksi otettiin vain pari sankkoa mukaan, vakava puolukkapsykoosi valtasi koko aikuisväestön, emmekä olisi malttaneet tulla metsästä pois ennen pimeää, jos olisi ollut mahdollista jatkaa keräämistä. Vähän reilu tunti poimureiden kanssa heiluttiin ja sankot olivat täynnä.

Syömme jonkun verran puolukkaa: minä smoothieissa ja lapset vaihtelevalla innolla puolukkavispipuurossa, jonka äitini on onnistuneesti brändännyt prinsessapuuroksi. Kun mietin käyttökohteita viime kesän viimeisille puolukoille pakastimessa, löysin mahtavan puolukkapiirakan ohjeen Elina Innasen Vegaanin keittiössä -kirjasta. En ole vegaani, välillä tykkään kokata Elinan ihanista resepteistä ruokaa. Tässä teillekin testattavaksi ihana ohje. Eläinkunnan tuotteet loistavat poissaolollaan, rasvaa ja sokeria sen sijaan ei säästellä, joten mikään terveyspiiras ei ole kyseessä.

Kuvassa Elinan piirakka, omani on vielä uunissa


AINEKSET

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruisleseitä
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
2 dl maustamatonta soijajogurttia
1 dl rypsiöljyä

Puolukkatäyte
3 dl maustamatonta soijajogurttia
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl puolukoita

Ruismuruset
0,5 dl ruishiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl fariinisokeria
1,5 rkl rypsiöljyä

OHJE

Pane uuni kuumemaan 200C asteeseen ja vuoraa piirakkavuoka (28 cm) leivinpaperilla.
Mittaa pohjan kuivat aineet kulhoon. Lisää maustamaton soijajogurtti ja rypsiöljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Täytettä varten yhdistä soijajogurtti, sokeri, vaniljasokeri ja puolukat ja kaada seos pohjan päälle. Yhdistä toisessa kulhossa ruishiutaleet, vehnäjauhot, fariinisokeri ja rypsiöljy. Sekoita ne murumaiseksi seokseksi ja ripottele puolukkajogurtin päälle.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 20 min tai kunnes reunat ovat saanee hiukan väriä ja piirakka näyttää keskeltä hyytyneeltä.
Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen leikkaamista. Parhaimmillaan piirakka on seuraavana päivänä.

Olen soveltanut reseptiä jonkun verran: eka kerralla soijajogurtin sijaan laitoin tavallista maustamatonsa jogurttia ja vähän soijamaitoa. Ruisleseiden ja -hiutaleiden sijaan olen käyttänyt kaurasellaisia. Ohjeen viimeistä kohtaa on vaikeaa noudattaa, vaikkka piirakka todella on parempaa seuraavana päivänä. 

Ihania ja satoisia syyspäiviä! 

3 kommenttia:

  1. Just tänään juttelin aiheesta äidin kanssa, puolukoita todellakin on! Lupasi tuoda tullessaan. Mä teen myöskin vispipuuroa, tosin olen puolukoiden puutteessa oppinut tekemään sitä punaherukoistakin (aattelepa muuten jos tuon äitisi idean voisi jotenkin myydä Disneylle Elsa-prinsessan puurona...ois miljonääri tän hypetyksen aikana kun koko maailman pikkutytöt ei muuta söiskään..!) Pinkkisyys siis vetoaa meilläkin vaikka kirpeää tuo herukkapuuro onkin, kun en sokerilla halua mässäillä. Oma herkku on kuitenkin puolukkarahka, siis kuohukerma-rahka-puolukkaseos. Kiva kuulla susta, hyvää syksyä uusiin tuuliin! Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukkarahka <3! Nams, se onkin muuten hyvää.

      Elsa-tuotteiden tarjonta ja myynti on kyllä hullua. Myönnän juuri ostaneeni tytöille Elsa-hupparit... Tähän mennessä siniset asiat on olleet Elsa-juttuja. Seuraavassa leffassa niillä onkin eri väriset mekot, ehkä sitten saadaan kirpeään puuroon Frozen-assosiaatio? :)

      Tsempit myös sinne syksyn hulinaan!

      Poista
    2. Oh dear, uusi hypetysaalto odotettavissa kai 2018...me ei olla katsottu vielä tuota ekaakaan loppuun kun säännöstelen sitä niin tiukalla kädellä. Sen sijaan soundtrack soi jatkuvasti. Vieläköhän meidän tytsyt kuuluu kohderyhmään kolmen vuoden päästä...
      Ja kiitti, tää syksy on ollut ihana! H

      Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.