11.8.2014

Hyvää mieltä vaatekaapista


"Osta vähemmän mutta parempaa." Periaatteessa hyvä neuvo, mutta siinä on ongelmansa. Ensinnäkin, se alkaa sanalla "osta". Omakohtaisesta kokemuksesta voin todistaa, että ilman perinpohjaista kulutuksensa ja tarpeidensa analyysiä ihminen tarttuu nimenomaan ensimmäiseen sanaan. Ennen kuin toden teolla muokkasin vaatekäyttäytymistäni ja lakkasin ostamasta vain päähänpistojeni mukaan, yritin pariinkin otteeseen suitsia kuluttamista juuri tuon ohjenuoran mukaan. Tulos oli, että syöksyin ostamaan jonkin tavanomaista hieman hinnakkaamman vaatteen, ja sitten ajattelin olevani varsin valistunut kuluttaja (ihmisen itsepetoksen määrällä ei ole mitään rajaa!"). Opetus on, että vähemmän ostamista ei voi toteuttaa ostamalla. 

Rinna Saramäki kirjassaan Hyvän mielen vaatekaappi


Auts! Katkelma kuvaa täydellisesti viime vuoden ostospäiväkirja-projektia. Ostin paljon kaikenlaista, vähentämisestä ei ollut minkäänlaisia merkkejä. Otan kokeilun kuitenkin kokemuksena. Ostosten listaamisesta oli se etu, että vieläkin itseäni soimaten muistelen niitä paria vaatekappaletta, joita en ole pitänyt käytännössä ollenkaan. Mitä tuhlausta, luonnonvarojen ja minun rahojeni täydellistä haaskausta! Ja miksi? Siksi että sai hetken ilon löytämisestä ja ostamisesta. Olisit mennyt pullakahville kirjastoon tai kasvohoitoon tyhmä tyttö! 

Rinnan erinomaisesta kirjasta noin neljäsosa käsittelee vaatebisneksen eri puolia: materiaaleja, toimitusketjuja sekä työntekijöitä ja heidän asemaansa. Loppuosassa neuvotaan, miten perustetaan ja ylläpidetään toimiva vaatevarasto. Saara kirjoitti ansiokkaan koosteen kirjasta ja alla Rinnan tiivistelmä, jos esimakua kaipaat.

Pidä vaatevarastosi sen kokoisena, että sen hahmottaminen on helppoa. Silloin tiedät jo etukäteen, kun tarvitset jotain uutta, ja voit selvittää, mikä vaate tarpeesi parhaiten täyttäisi. Lisäksi ehdit selvittää, minkälaisia ekologisia ja eettisiä vaihtoehtoja on tarjolla ja miettiä kaikessa rauhassa, olisiko niistä sinulle joku sopiva. Älä osta standardiversiota, ennen kuin olet ottanut selville, mitä muuta on olemassa. Ekologisinta tai eettisintä vaihtoehtoa ei kannata hankkia, jos se ei muuten sovi tarpeisiisi, mutta se kannattaa kuitenkin aina selvittää. 

Loman lopulla aloitin vaatekaapin mittavan uudelleenjärjestelyn. Monta muovipussillista vaatteita lähti kierrätykseen ja aika monta vaatetta roskiin. Muistathan sinäkin, että SPR:lle tai vastaavalle on turha lahjoittaa rikkinäisiä tai likaisia vaatteita - heillä on riittävästi materiaalia muutenkin ja käyttökelvottomien lumppujen käsittely on heille suuri ongelma! 

En ole vienyt eri vuodenaikojen vaatteita yleensä vintille a) laiskuuden ja b) mahdollisten tuholaisten vuoksi. Jälkimmäisistä ei ole näyttöä, mutta 50-luvun talossa ei olisi yllätys tavata koita tai turkiskuoriaisia. Ensimmäisestä kohdasta löytyy kylläkin paljon todistusaineistoa. Nyt hilasin siis vinttiin talvivaatteet, osan kesävaatteista ja ison säkillisen vaatteita, joista en ole vielä valmis luopumaan. Jos niitä en puoleen vuoteen tai vuoteen kaipaa, keksin niille muun sijoituspaikan. Toisaalta joukossa on muutamia erityistilaisuuksien vaatekappaleita, mieluummin säilytän niitä paria neuleboleroa juhlia varten kuin ostan joka kerta uuden. 

"Sinä 1990-luvun loppupuolella ostettu rakas trikoopaita - sinun on nyt aika poistua talosta." 
Rinnan kirjassa esitellään 333-projekti: 3 kuukaudeksi valitaan käyttöön 33 vaatekappaletta. Hullun lämpimän kesän jatkuessa en vielä suostu siirtymään syksyiseen 3 kuukauteen, vaan kaapissa on kesäisempää ja syksyisempää sekaisin. Vaatevalikoiman vähentämisestä eskaloitui hurja siivous- ja pyykkishow. En halunnut viedä säilytykseen likaisia vaatteita, joten päädyin tuulettamaan kaikki vaatteeni ja pesemään monta koneellista. Lisäksi ostin muutaman kunnollisen pukupussin, että saan vaatteet ripustettua säilytykseen eikä kaikkea tarvitse tunkea Ikean säkkeihin.  

Kokemukset ja fiilikset ovat muutaman pehmeän laskun viikon jälkeen hyvät. Mulla on paljon ihania, juuri mulle sopivia vaatteita, mutta niistä osa oli hautautunut jonnekin näkymättömiin tai jääneet muuten vaan muiden varjoon. On oikeasti helpompi valita aamulla vaatteet päälle, kun valinnan varaa on vähemmän. Tykkään ajatuksesta, että välillä osa vaatteista laitetaan piiloon, ja sitten kun avataan kevätmekkojen pukupussi, saa koko rahalla vaihtelun iloa (vaikka oikeastaan ei tarvinnut edes maksaa mitään)! Lisäksi on käytännössä miellyttävää, että saa enemmän vaatteita esille hengareihin.

Minua vähän pelottaa, että päädyn ostamaan hulluna kaikenlaista, kun "kaappiin nyt mahtuu". Olen siirtänyt vaatevuoriongelmani vintille, ei se sinänsä ole mihinkään kadonnut. Koska olen suorastaan neuroottinen sävy-sävyyn ajattelussani, 33 vaatekappaleen valinta on minulle vaikeaa. Kunhan tämä tästä syksyksi muuttuu, otan ison lasin viiniä ja speksaan itselleni syksy-garderoobin. 

Kirjan myötä tuli mietittyä myös enemmän ompelijoiden ja suutareiden käyttöä. Mulla on yksi mekko ja parit housut, jotka ei vaan istu eikä niitä siksi tule pidettyä. Vaatteiden ja kenkien muuttaminen ja korjaaminen kannattaa - ainakin jos on tullut hankittua niin laadukkaita kappaleita, että se on ylipäätänsä mahdollista. Lisäksi kirjassa annetaan paljon vinkkejä vaatteiden hoitamiseen ja huoltamiseen. Sitä pula-ajan ajattelua, jota kaivataan kertakäyttöisyyden kuormittamassa maailmassamme. 

Syksyn ostossuunnitelma... Kun ei ole nimittäin järkeä ostaa kivaa ja halpaa, mulla on kaapit jo pullollaan kivaa, halpaa ja aika kallistakin. Tarvitsen mustat suorat housut ja ehkä mustan jakun. Lisäksi tarvitsen villatakin, joka sopisi useamman mekon tai hameen kanssa. Muuta en tällä hetkellä tarvitse ja ilman noitakin pärjään hienosti. Malttia ja suunnitelmallisuutta vaateostoksiin!

Ja saa siellä vähän hihitellä minulle. En vielä täysin usko tähän itsekään, mutta aion kokeilla! 

8 kommenttia:

 1. Aika kauheeta olis hihitellä. Parempi kai se nyt on aina yrittää kuin olla yrittämättä.

  Tuo hahmottamisasia on aika hyvä pointti. Itse kun siivoan vaatekaapin, ajattelen usein, että "nyt, kun tiedän, että nämä ovat täällä, tulen käyttäneeksi". Seuraavan kerran näen ne vaatteet kun seuraavan kerran siivoan. En siis muista niitä, enkä todellakaan hahmota vaatekaappini sisältöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni lähinnä hihityttää ja vähän itkettääkin, että meneekö tääkin vähentämisprojekti taas suureksi shoppailuhulabalooksi. :)

   Kivojen, uusien vaatteiden löytäminen omasta kaapista on aina hauska yllätys!

   Poista
 2. Alussa lainaamasi kohta kertoo minusta! Käyttäydyin juuri tuolla tavalla, ennen kuin aloin toden teolla pohtimaan omaa makuani ja tyyliäni. Nyt kokeilen kirjassa mainittua vaatekaapin suunnitelmataloutta, ja teinpäs juuri sellaisen tempun, että ostin verkkokaupasta itselleni talveksi uuden villakangastakin. En IKINÄ ennen olisi ostanut talvitakkia elokuussa, vaan vasta pakkasten tultua paniikissa ensimmäisen vastaantulevan. Nyt tiesin tarvitsevani uuden takin, ja kun sellainen tuli vastaan edullisesti, ostin sen. Toki edessä on vielä sovitus ja mahdollisesti palautuskin, jos takki ei istu, mutta jos se on sopiva, on kyseessä nappiostos.

  Enkä muuten tunne enää ostoksistani huonoa omatuntoa, kun olen tarkkaan miettinyt tarpeeni, ja hankin vain etukäteen pohtimani ostoslistan mukaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sitä ihminen vaatteita tarvitsee! Töihin ei voi mennä kulahtaneissa kalsareissa ja trikoopaidassa vaikka kuinka haluaisi olla ekologinen ja säästäväinen. Kunhan saan syksyn vaatevalikoiman mietittyä, mietin minäkin vielä kertaalleen, mitä tarvitaan. Hädissään ensimmäisen ostaminen on tuttua puuhaa mullekin. Ja oikeesti, takkien hankintakaudet on mulle täyttä hepreaa! Mulla meni monta vuotta, että sain ostettua itselleni kevättakin, kun en tajunnut, että niitä ei enää keväällä todellakaan löydy. :/

   On ollut tosi mukava lukea sun kokemuksia ja ajatuksia tästä aiheesta! Jatketaan vielä! :)

   Poista
  2. Tarvitsee tarvitsee, mutta ehkä sen neljännen mustan poolopaidan olisi voinut jättää ostamatta :D Aiemminhan mä toimin niin, että olisin elokuussa kuluttanut aikaa kaupoissa, ja ostanut vaikka jonkun söpön hellemekon, kun on vielä lämmin. Niiden muiden söpöjen hellemekkojen seuraksi, vaikken oikeasti tarvitse.

   Vaatekauppojen sesongit on jotain täysin omituista. No nythän mä olen kovasti suunnitelmallinen ja fiksu kuluttaja, ja osaan ostaa talvivaatteet puoli vuotta ennen kuin niitä tarvitsen, mutta on se silti jotenkin hölmöä.

   Poista
 3. Itse käytän ompelijalla (koska itse en osaa). Täksi kesäksi pienennytin yhden ihanan mekon kaula-aukoa, kavennutin yhdet housut ja muokkautin paitapuseroa :) ja kyllä olen tyytyväinen!
  Mekko varsinkin ollut superkäytössä, aiemmin alle piti laittaa aina toppi jottei kaikki rintavarustus ole esillä :D ja nyt mekon voi vetaista päällä tuosta vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ompelija-asia kiinnostaa kovasti! Itselläkin kun alkaa hahmottua omat tarpeet, ja voisin olla valmis teettämään tai korjauttamaan / muokkaamaan vaatteita ompelijalla, niin yksi asia vielä arveluttaa:

   Miten hyvä ompelija löydetään?

   Osaatko nunju antaa vinkkejä tähän? Miten löysit omasi?

   Minun ompelijakokemukseni rajoittuvat muutamaan lahkeiden lyhennykseen ja juhlapukujen muokkaukseen. En edes tiedä, mistä aloittaa, kun tavoitteena on löytää ompelija tositarkoituksella :) Olen myös ymmärtänyt, että vaatteita teettäessä pitäisi itse osata valita kankaat - ja sitä en kyllä halua omalle vastuulleni, sillä en ymmärrä kankaista mitään.

   Poista
  2. Hyvän ompelijan löytäminen ei olekaan helppoa! Ei kai auta kuin yrittää kysellä tai jättää ensin muokattavaksi jotain helppoa ja katsoa miten käy?

   Kangaskaupoista saa älyttömän hyvää palvelua kokemukseni mukaan. Sieltä osataan neuvoa erilaisiin tarpeisiin hyvät materiaalit.

   Mä olen joskus ammoin uudistanut takin vuoret mummoni vanhaan villakangastakkiin, joka muuten on loistavassa kunnossa. Sain ompelijalta hyvin tarkat ohjeet, että "Osta sitä tai tätä, mutta älä missään tapauksessa tuota!"

   Takin vuoriremonttiin kyselin aikanaan parista paikasta hintoja, ja hyvin arvio piti kutinsa. Hinta oli hyvin lähellä Vero Modan tms. uuden villakangastakin hintaa, mutta mummon takin materiaali on muuten eri planeetalta, niin koin että uudistus oli parempi veto.

   Poista

Mitäpä tuumit? Kerro kernaasti.